Zeama de murături (castraveții în saramură, gogoșarii în oțet sau zeama de varză) are câteva beneficii importante pentru sănătate.
Zeama de murături te poate ajuta să previi, dar și să tratezi anumite afecțiuni și că îți e de folos dacă faci sport intens.
Activitățile sportive intense sunt extrem de solicitante și pot deshidrata practicantul, de aceea sportivii consumă băuturi energizante pentru restabilirea nivelului de electroliți din organism, potrivit doc.ro.
Ei bine, se pare că zeama de castraveți, gogonele și alte legume sau zeama de varză este mai puternică decât orice băutură energizantă.
Datorită conținutului ridicat de sodiu, zeama de murături are același efect asupra organismului, echlibrând și electroliții din corp. Valorile scăzute de electroliți pot cauza aritmii cardiace, tahicardii, confuzie, crampe musculare și alte simptome specifice persoanelor deshidratate.
În mai puțin de 85 de secunde, zeama de castraveți ori zeama de varză poate ameliora crampele musculare, ceea ce înseamnă, spun cercetările, că este mai eficientă decât băuturile energizante din comerț.
Proprietăți și beneficii ale consumului de zeamă de murături
Iată ce proprietăți și beneficii pentru sănătate poate avea zeama de murături:
Informații nutriționale pentru zeama de murături
O cantitate de 100 mililitri de zeamă de murături are următoarele calități nutriționale:
-Carbohidrați: 0,4 grame
-Sodiu: 50‑115% din doză zilnică recomandată
-Calciu: 1‑5% din doza zilnică recomandată
-Potasiu: 3% din doza zilnică recomandată
-Magneziu: 3% din doza zilnică recomandată
-Probiotice: în jur de 10.700 de unități de colonii de formare
Este o sursă bogată de antioxidanți și nutrienți valoroși
Săracă în calorii, însă cu un conținut ridicat de electroliți, de vitamina C și calciu, zeama de murături reprezintă o sursă valoroasă de nutrienți pentru organism. Mai mult decât atât, antioxidanții și nutrienții sunt absorbiți cu ușurință datorită caracterului acid al acestui suc natural.
Sursă de probiotice
Zeama de murături este o sursă naturală de probiotice, acele bacterii benefice pentru sănătatea intestinului. Consumul regulat de probiotice poate ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos.
Previne și tratează crampele musculare
Clorura de calciu și oțetul care se regăsesc în zeama de gogoșari murați, de exemplu, ajută organismul să absoarbă mai repede sodiul și potasiul. Așadar, dacă ai făcut febră musculară după sport, durerile musculare vor fi calmate rapid dacă bei zeamă de murături. De asemenea, datorită conținutului de sare, zeama de murături poate ajuta la rehidratare și poate fi utilă în cazurile de deshidratare ușoară.
Tratează sindromul picioarelor neliniștite
Se pare că doar câteva grame de zeamă de murături consumate înainte de culcare pot calma sindromul picioarelor neliniștite. Nu există încă dovezi clare care să confirme eficacitatea, întrucât nu au fost făcute studii în domeniu, însă dovezile anecdotice sugerează că este un remediu naturist folosit în medicina populară pentru tratarea acestei probleme.
Calmează durerile menstruale
Crampele menstruale pot fi calmate prin consumul de zeamă de murături. Totodată, datorită faptului că este foarte sărată, zeama de la murăturile puse în saramură potolește și pofta de alimente sărate pe care unele femei o au în zilele premergătoare menstruației.
Echilibrează nivelul de zahăr din sânge
Un nivel prea mare de zahăr în sânge poate duce la apariția diabetului de tip 2, dar și la dezvoltarea altor boli cronice. Studiile au dovedit că oțetul, care se regăsește în zeama de murături puse la oțet, îmbunătățește răspunsul organismului la insulină, scăzând nivelul de zahăr din sânge după masă.
Ajută în caz de mahmureală
Zeama de varză este folosită din vechime ca remediu pentru mahmureală. Având capacitatea de a echilibra organismul din punct de vedere al electroliților, zeama de murături poate fi benefică pentru ameliorarea mahmurelii, dar și pentru prevenirea acesteia.
Cine să fie atent la consumul de zeamă de murături?
Dacă ai probleme cu stomacul, cum ar fi refluxul acid, ideal ar fi să nu abuzezi de zeama de murături pentru că îți poate crește și mai mult aciditatea. Persoanele care suferă de hipertensiune sau au probleme renale trebuie să consume murături doar în cantități mici. Din cauza conținutului mare de sare.