Este adevărat că stresul îngrașă? Cum gestionăm momentele dificile fără a lua kilograme în plus

Stresul reprezintă o reacție naturală la factorii de presiune sau dificultăți în viață, iar fiecare persoană îl simte într-o formă sau alta.

Un subiect frecvent discutat este legătura dintre stres și greutatea corporală. Se spune adesea că stresul poate duce la creșterea în greutate sau la dificultăți în a slăbi. Dar cât de adevărat este acest lucru?
Stresul duce la îngrășare FOTO Shutterstock
Stresul duce la îngrășare FOTO Shutterstock

Efectele stresului asupra corpului

Stresul este o parte obișnuită a vieții moderne, iar corpul reacționează în moduri complexe la el. Unii oameni reacționează prin creșterea apetitului și mâncând mai mult în timpul perioadelor stresante. Alții pot avea un apetit redus în aceste momente. Aceste reacții pot varia în funcție de individ.

Pe lângă schimbările în apetit, hormonii joacă un rol semnificativ în răspunsul la stres. Cortizolul, cunoscut și ca hormonul stresului, crește în timpul perioadelor de stres. Acest hormon poate crește depozitarea grăsimii, mai ales în jurul abdomenului, ceea ce este asociat cu riscul crescut de boli de inimă și diabet.

Pe de altă parte, unele persoane pot avea o reacție opusă și pot pierde în greutate în timpul stresului, din cauza scăderii apetitului. Totuși, acesta nu este un răspuns sănătos și poate duce la lipsa de nutrienți esențiali și la alte probleme de sănătate.

Legătura dintre stres și creșterea în greutate

Studiile arată că un organism supus stresului își poate modifica metabolismul, făcându-l mai puțin eficient în arderea caloriilor.

Un studiu realizat la Universitatea de Medicină din Ohio a arătat că persoanele care consumau aproximativ 1000 de calorii într-o singură masă cu conținut ridicat de grăsimi au ars mai puține calorii după ce au experimentat situații stresante în ziua respectivă, notează DOC.

Un alt aspect important este secretia crescută de cortizol, hormonul stresului, care poate favoriza acumularea de grăsime în zona abdomenului. Aceasta poate crește riscul afecțiunilor cardiovasculare și a diabetului.

De asemenea, adrenalina, eliberată în situații de stres, poate declanșa un răspuns hormonal inutil în prezența unui pericol imaginat, iar acest lucru poate duce la dezechilibre în organism.

Cum să facem față stresului fără a câștiga în greutate

Pentru a reduce riscul de îngrășare indusă de stres, este esențial să gestionăm stresul în mod sănătos. Există modalități de a face față stresului fără a cădea pradă obiceiurilor alimentare nesănătoase. Iată câteva sfaturi:

1. Exerciții fizice: Activitatea fizică este un mod excelent de a elibera tensiunea și de a îmbunătăți starea de spirit. Prin exercițiu, corpul eliberează endorfine, cunoscute ca „hormonii fericirii”.

2. Controlul emoțiilor: Este important să nu neglijăm sănătatea noastră mentală și să ne oferim timp pentru pasiunile noastre pentru a face față mai bine stresului. Practicarea diferitelor tehnici de reducere a stresului, cum ar fi yoga, meditația sau respirația profundă, poate ajuta la menținerea echilibrului emoțional. Comunicarea deschisă cu cei apropiați poate fi, de asemenea, un ajutor valoros pentru a face față perioadelor tensionate.

3. Alimentație sănătoasă: Înlocuiți „mâncatul emoțional” cu alimente sănătoase și echilibrate. Consumați o varietate de alimente și evitați excesul de dulciuri și alimente procesate. Dietele echilibrate, care includ alimente cu carbohidrați complecși precum fulgii de ovăz, și cele bogate în Omega-3, cum ar fi peștele gras, pot ajuta la menținerea glicemiei stabile și la reducerea nivelului hormonilor de stres.

4. Somn bun: Asigurați-vă că obțineți suficient somn de calitate. Lipsa somnului poate agrava reacția la stres și poate afecta greutatea.

Cuvinte cheie