Ce este cartonul bitumat și cum poți să îl folosești în construcția casei

Pentru realizarea caselor durabile, care să răspundă pe cât mai mult posibil cerințelor de confort ale utilizatorilor, este importantă folosirea unor produse de calitate, cu caracteristici foarte bune de rezistență și durabilitate. Cartonul bitumat este unul dintre aceste materiale. Așadar află din acest articol ce este acest produs și cum poate fi el folosit în procesul de construire!

Ce este cartonul bitumat?

Cartonul bitumat este un material realizat din carton, acoperit cu bitum și în unele cazuri cu un strat de nisip fin. Uneori pentru creșterea caracteristicilor de rezistență și elasticitate sunt folosite și materiale suplimentare și aditivi, iar din acest motiv este foarte important să alegi corect rolele de carton bitumat, în funcție de proiectele la care lucrezi.

La ce poate fi folosit cartonul bitumat?

Cartonul bitumat este practic și poate fi folosit pentru un număr mare de lucrări, mai ales în ceea ce privește izolarea spațiilor. Fiind un material ieftin, el este preferat în construcții pentru acoperirea unor zone care au nevoie de protecție.

Folosirea cartonului bitumat pentru acoperișuri și terase

Una dintre utilizările comune ale cartonului bitumat este în cazul acoperișurilor. Astfel, la nivelul asterelii poate fi folosit un strat de carton bitumat care va avea rolul de a proteja de influența apei provenite din precipitații. Peste acest strat se pot monta învelitori precum șindrila bituminoasă sau țigla, astfel încât acoperișul să poată proteja locuința.

 

Pentru că vorbim despre un produs care are un anumit grad de elasticitate, cartonul bitumat este perfect chiar și pentru utilizarea în cazul acoperișurilor cu pante mari sau cu detalii arhitecturale complexe. Prin lipirea la cald a acestuia, el devine și mai maleabil, așadar va putea fi pus în operă foarte ușor și va oferi un aspect plăcut la nivelul suprafețelor acoperite.

 

De asemenea, cartonul bitumat  poate fi folosit și pentru acoperișurile tip terasă, acolo unde lipirea se poate face la cald. În acest fel, casa este protejată de infiltrațiile de apă, dar și de temperaturi prea ridicate în timpul verii.

 

Mai mult decât atât, peste bitum pot fi aplicate diferite tipuri de membrane de protecție sau sisteme de acoperire care permit traficul, fără grija deteriorării cartonului aplicat.

Folosirea cartonului bitumat pentru hidroizolarea soclurilor

Cartonul bitumat este eficient și pentru hidroizolarea zonelor dificile ale construcțiilor, cum ar fi plăcile, pereții și pardoselile subsolurilor și demisolurilor sau chiar zonele de soclu. Cartonul bitumat poate fi montat prin termosudare sau prin fixare mecanică și permite acoperirea cu alte materiale de finisare a elementelor structurale.

 

Folosirea cartonului bitumat este în mod cert avantajoasă grație multitudinii de avantaje pe care le oferă. Pe lângă o hidroizolare eficientă a zonelor acoperite putem vorbi și despre avantajul eficienței termice și a rezistenței la diferite solicitări. În general cartonul bitumat este armat cu fibre de sticlă, iar acest lucru sporește rezistența produsului.

 

Este recomandat ca pentru montarea cartonului bitumat să apelezi la profesioniști, mai ales dacă optezi pentru aplicarea la cald, prin termosudare. Etapele de lucru necesită o oarecare experiență și un flux de lucru relativ rapid, tocmai pentru a permite aplicarea eficientă a hidroizolației și a sistemului de acoperire realizat din carton bitumat.

 

Dacă vrei să folosești cartonul bitumat pentru casa ta atunci acestea sunt cele mai comune utilizări ale produsului. Nu uita să cumperi întotdeauna din magazine care oferă produse de calitate și, de asemenea, amintește-ți să verifici foarte bine rolele, pentru a te asigura de integritatea acestora!

 

Rolele se țin doar în picioare, deoarece, dată fiind maleabilitatea produsului, foile se pot lipi între ele, dacă sunt depozitate orizontal. Alege așadar înțelept și folosește cartonul bitumat pentru a spori caracteristicile de confort ale casei tale!