Ce faci când nu poți dormi. Lucruri care te pot ajuta

Stresul, tensiunea acumulată în timpul zilei, oboseala peste măsură sau anumite afecțiuni ori medicamente pot face somnul să dispară, iar lipsa somnului duce la probleme de sănătate grave.

Insomnia poate avea efecte grave FOTO Shutterstock
Insomnia poate avea efecte grave FOTO Shutterstock

Toată lumea va avea experiențe de insomnie la anumite momente din viața lor, iar aproape 20% din populație se confruntă deja cu insomnia”, a declarat pentru Verywell Health medicul Eric Yeh, specialist în medicina somnului la University Hospitals din Ohio și profesor asistent la Case Western Reserve University School of Medicine.

De fapt, datele au arătat că insomnia afectează între 50 și 70 de milioane de persoane de toate vârstele și din toate categoriile socio-economice din Statele Unite.

Medicul Rafael Pelayo, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Stanford University School of Medicine și specialist în somn la Sleep Medicine Center, spune că multe lucruri pot afecta capacitatea de a adormi și de a avea un somn de calitate. Printre acesea se numără stresul, anxietatea și gândirea excesivă, afecțiuni mintale (cum ar fi depresia), probleme de sănătate fizică (probleme cardiace sau dureri cronice), tulburări de somn, anumite medicamente, un mediu de somn prost (cum ar fi o saltea incomodă) sau factori legați de stilul de viață (cum ar fi o schimbare în programul de lucru sau consumul de cafea sau sucuri înainte de culcare).

Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient

Un somn de calitate în fiecare noapte este necesar pentru sănătatea creierului și a corpului. Dacă nu dormi suficient, acest lucru poate afecta în mod negativ funcționarea fizică și mentală, metabolismul și imunitatea, dar crește și riscul de a avea probleme grave de sănătate.

Deficitul de somn poate afecta, de asemenea, capacitatea de a învăța, de concentrare și de reacție. Aceste deficite pot duce la leziuni, scăderea productivității și probleme cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială, diabetul, accidentul vascular cerebral, depresia, obezitatea și bolile renale.

Ce poți face pentru un somn mai bun

Specialiștii au întocmit o listă cu câteva lucruri pe care le putem face pentru a obține un somn de calitate.

Exerciții fizice zilnic

Jade Wu, un psiholog de somn certificat și consilier de somn al Mattress Firm, spune că practicarea regulată a activității fizice nu numai că favorizează o stare de sănătate bună, dar poate îmbunătăți și somnul. Nu trebuie să fie viguros sau îndelungat; chiar și 30 de minute de exerciții ușoare în timpul zilei pot fi de ajutor.

Simpla mișcare a corpului pe parcursul zilei poate fi chiar utilă. Exercițiile fizice regulate îmbunătățesc calitatea somnului, iar un somn bun poate duce, de asemenea, la antrenamente mai bune”, a spus Wu.

Evită cafeina și mesele grele

Pentru o noapte de odihnă bună, ar trebui să avem ultima masă cu două-trei ore înainte de culcare, permițând organismului suficient timp pentru a digera, a spus Wu.

Atunci când mâncați alimente bogate în zahăr, carbohidrați și cofeină cu puțin timp înainte de a merge la culcare, metabolismul dumneavoastră încă lucrează din greu”, a spus ea. „Acest lucru vă menține temperatura corpului mai mare decât cea ideală pentru somn și, potențial, vă păcălește creierul să nu simtă somnolența pe care a acumulat-o”.

Cuvinte cheie