Ceaiul de Rochiţa Rândunicii (volbura)

Ceaiul de Rochiţa Rândunicii (volbura)

Ceaiul de Rochiţa Rândunicii

Volbura este o plantă medicinală ce conţine vitamina C, fiind apreciată ca laxativ, colagog, coleretic-colagog.

In medicina populară, volbura era utilizată pe post de tratament împotriva rănilor, negilor, ulcerului gastric, tusei, răcelii.

Astăzi volbura cunoaște utilizări și în tratarea constipaţiei, colecistitei, afecţiunilor hepatice, balonărilor, crampelor intestinale, având rolul de a mări secreţia biliară.

Ceaiul de volbură, băut dimineaţa pe stomacul gol, vindeca bolnavul de constipaţie și boli de ficat.

Pulberea de volbură luată pe nemâncate, dimineaţa, ajută la tratarea constipaţiei.

Ceaiul din planta uscată se folosea împotriva tusei convulsive.

Ceaiul din părţi aeriene, amestecat cu zeama de cartofi, se folosea în caz de ulcer la stomac.

Pe lângă vitamina C, rochiţa-rândunicii are în compoziţia sa și alte elemente utile organismului, precum substanţe minerale, tanini, tanoizi, rezine, convolvulina, acid convolvulinic, calciu.

Datorită acestor elemente, planta tratează cu succes constipaţia, balonarea abdominală, crampele intestinale, colecistita, hiperaciditatea gastrică, gastrita, ulcerul gastric, ficatul gras, previne ciroza și restabilește funcţiile normale ale ficatului.

Ceai de Rochiţa Rândunicii

Ceaiul preparat din flori este laxativ şi este de asemenea utilizat în tratamentul febrei şi al rănilor.

Ceaiul rece preparat din frunze este laxativ şi util în spălături externe pentru muşcăturile de păienjeni; administrat intern reduce fluxul menstrual abundent.

Alte utilizări ale plantei: în artrite, colici, conjunctivite, edem, flatulenţă, indigestie şi paraziţi intestinali.

S-a mai constatat că rochiţa-rândunicii combate afecţiunile pielii, depresia, bronşita, scorbutul, herpesul bucal, candidoza, anumite tipuri de alergii, abcese, furuncule.

Cura cu ceai de rochiţa-rândunicii durează 15 zile pe lună, timp în care se bea, în fiecare dimineaţă, câte o cană de ceai.

Pulberea se obţine prin măcinarea, în râşniţa de cafea, a rădăcinilor uscate.

Se râşneşte atât cât se consumă în 14 zile, perioadă după care planta îşi pierde din proprietăţi.

Din pulbere se ia câte o linguriţă pe zi, amestecată cu miere de albine, ca laxativ şi antihemoragic.

In tradiţia populară, frunzele de volbură se puneau pe tăieturi, pentru a opri sângerarea, ori pe furuncule.

Rochiţa-rândunicii vindecă până şi rănile făcute de arsuri.

Mod de preparare:

Infuzia se prepară turnând 250 ml de apă clocotită peste o linguriţă cu varf de plantă bine uscată si mărunţită, se acoperă vasul, timp de zece minute.

După care se strecoară, se îndulceşte cu puţină miere de albine şi se bea cald, cu înghiţituri mici, pe parcursul a 10 – 15 minute.

Mod de administrare: 1 cana/zi, care se bea dimineaţa pe stomacul gol.

Ceai de Rochiţa Rândunicii

Cantităţile mari pot provoca dureri de stomac.

Nu utilizaţi rochiţă-rândunicii dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.

De asemenena, nu utilizaţi volbură dacă suferiţi de apendicită, colită, boală Crohn sau sindromul colonului iritabil.

Cuvinte cheie