Cetatea medievală din Atlantic ce atrage turiștii

Cetatea medievală din Atlantic ce atrage turiștii

 

În urmă cu exact 1.000 de ani, în luna iunie, a început construcția unei clădiri magnifice pe insulă, în largul coastei Franței, care, pe măsură ce s-a ridicat a devenit un simbol național, scrie CNN.

Cetatea medievală a împlinit 1.000 de ani FOTO wikipedia.org
Cetatea medievală a împlinit 1.000 de ani

Abația medievală de pe vârful Mont Saint-Michel, o cascadă de ziduri și contraforturi care coboară dintr-o turlă centrală înaltă, a fost o creație spectaculoasă care a jucat un rol crucial în istoria Franței de-a lungul secolelor.

Copleșită de propria popularitate

Astăzi, când se împlinește un mileniu de la începutul lucrărilor, cetatea este una dintre cele mai populare atracții turistice ale țării în afara Parisului – uneori copleșită de propria sa popularitate într-un asemenea grad, încât custozii săi au îndemnat oamenii să stea departe.

Abația, care se află în largul coastei regiunii franceze Normandia, la vest de Paris, a atras legiuni de pelerini de-a lungul secolelor. Astăzi, 1,3 milioane de turiști vin aici în fiecare an.

 

Cetatea, un loc pe care l-au cucerit turiștii FOTO wikipedia.org
Cetatea, un loc pe care l-au cucerit turiștii FOTO wikipedia.org

Pentru a sărbători ziua de naștere abației, Mont găzduiește concerte, conferințe și un spectacol vizual numit „Solstițiul Mileniului” pe 23 iunie. Vizitatorii se pot bucura și de o expoziție despre istoria și arhitectura sa, deschisă până în noiembrie 2023.

A fost supranumită Bastilia mărilor

Supranumită „minunea lumii occidentale”, istoria cetății începe în anul 709 când pe stâncă a fost ridicat un sanctuar în cinstea Sfântului Arhanghel Mihail. A devenit un loc sacru care a continuat să evolueze din secolul al XI-lea până în secolul al XVI-lea.

Mănăstirea a fost martoră la momente cheie ale istoriei franceze, devenind o fortăreață în timpul Războiului de o sută de ani din secolele al XIV-lea și al XV-lea și supraviețuind unui asediu de 30 de ani de către britanici.

A devenit închisoare în timpul Revoluției Franceze din secolul al XVIII-lea. Până în 1863, 14.000 de prizonieri și-au petrecut timpul în „Bastilia mărilor”, unde mareele și nisipurile mișcătoare făceau imposibilă scăparea. Familiile prizonierilor i-au înlocuit pe pelerinii care se plimbau cândva cândva pe aleile satului.

De secole, legiuni de pelerini iau insula cu asalt FOTO wikipedia.org
De secole, legiuni de pelerini iau insula cu asalt

 

Mont Saint-Michel a fost întotdeauna extrem de popular, atrăgând milioane de pelerini de-a lungul istoriei sale. „A fost cel mai mare loc de pelerinaj din Occident, cu secole în urmă, înaintea lui Santiago de Compostela”, a declarat Thomas Velter, directorul general al Stabilimentului Public Național Mont Saint-Michel.

Trei milioane de oameni ajung aici anual

În prezent, aproximativ 3 milioane de oameni vizitează situl în fiecare an, unele weekenduri fiind mai aglomerate decât de obicei. În weekendul Înălțării din luna mai, locul a fost luat cu asalt de vizitatori între orele 11.00 și 15.00, un număr pe care oficialii îl așteaptă de obicei doar în perioada de vârf a verii.

Cuvinte cheie