Au venit deja caldurile, asa ca ti-am pregatit 4 retete delicioase, ce te vor mentine racorit si satisfacut pe tot parcursul sezonului.
Gazpacho
Felurile de mancare clasice, precum tocanita, ciorbele, puiul sau vita la gratar sunt extrem de gustoase pe tot parcursul anului. Totusi, vara, pot deveni dificil de pregatit, data fiind caldura excesiva.
Gazpacho, o supa rece clasica spaniola, vine drept metoda perfecta de a te racori pe timpul verii. Plina de legume crude, cu un continut ridicat de apa, este o sursa excelenta de nutrienti si nu necesita sa fie gatita in prealabil.
Ingrediente:
4 rosii mari, coapte;
1 castravete;
1 ardei gras rosu;
2 catei de usturoi;
1/4 cana ulei de masline extra virgin;
2 linguri otet de mere;
sare si piper.
Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele si condimentele in blender, pana se obtine o compozitie fina, care apoi se strecoara. Se raceste pentru cel putin 2 ore. Se poate garnisi cu niste crutoane si ulei de masline.
Salata de naut
Aceasta salata este consistenta, bogata in proteine si, astfel, este o masa de sine statatoare.
Ingrediente:
2 conserve de naut;
1 castravete;
1 caserola de rosii cherry;
1 sfert de ceapa rosie;
100 g de masline Kalamata;
100 g de branza feta;
patrunjel proaspat;
3 linguri de ulei de masline;
2 linguri de suc de lamaie sau otet de mere;
sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Pentru inceput, se taie in cubulete toate legumele. Apoi, se combina toate ingredientele intr-un bol mare. Se asezoneaza cu uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea si piperul.
Rulouri cu creveti si mango
Aceste rulouri racoritoare sunt usor de realizat si perfecte pentru zilele calduroase.
Ingrediente:
8 foi de orez;
16 creveti gatiti si curatati;
1 mango;
1 avocado;
coriandru proaspat;
menta proaspata;
sos hoisin si unt de arahide pentru servire.
Mod de preparare:
Pentru preparare, se inmoaie foile de orez in apa calda pentru 30 de secunde. Se aseaza pe un prosop umed si se adauga creveti, mango cubulete, avocado cubulete, menta si coriandru dupa gust. Se indoaie marginile si se ruleaza strans. Se servesc rulourile cu sos hoisin si/sau unt de arahide.
Salata de paste caprese
Aceasta varianta de salata incorporeaza paste pentru o masa mai consistenta, dar totusi sanatoasa si racoritoare.
Ingrediente:
200 g de paste deja fierte;
1 caserola de rosii cherry;
200 g bilute de mozzarella;
busuioc proaspat;
2 linguri ulei de masline;
1 lingura otet balsamic;
sare si piper.
Mod de preparare:
Intr-un bol mare, se combina pastele cu rosiile taiate cubulete, mozzarella si busuiocul. Se asezoneaza cu uleiul si otetul balsamic. Se condimenteaza cu sare si piper.
In concluzie, aceste 4 retete demonstreaza ca preparatele de vara nu trebuie sa necesite ore de gatit in caldura si nici mese mai putin apetisante. Folosind ingrediente proaspete, de sezon, si minimizand timpul de gatire, vei putea crea mese delicioase si perfecte pentru vremea din acest sezon. Fie ca esti in cautare de o supa racoritoare, fie o salata satioasa sau un fel principal usor, toate aceste retete ofera cate ceva pentru fiecare. De asemenea, sunt usor de adaptat, asa ca nu ezita sa inlocuiesti cu legumele sau proteinele preferate pentru a se potrivi gusturilor tale