Hârtia este un material foarte versatil fabricat din celuloză care, la rândul său, este obținută în principal prin procesarea lemnului. Hârtia a fost inventată în China cu aproape 2000 de ani în urmă iar la început fibrele vegetale erau obținute din resturi de materiale textile și din cârpe.
Dacă la începuturile sale, hârtia era un material prețios folosit în principal pentru scris, evoluția tehnologiei a făcut ca acest material să fie la îndemâna oricui, a mărit aria de utilizări a hârtiei și a dus la apariția unor produse derivate din hârtie fără de care viața modernă nu ar mai fi la fel. De la clasica foaie de hârtie folosită în caiete și cărți sau hârtia A4 pentru copiator, până la plicuri, post-it, dosare sau cutii din carton, pungi, șervete și șervețele, hârtia s-a insinuat sub o formă sau alta în casele noastre și în rutina noastră zilnică, atât de mult încât ne-ar fi foarte greu să ne închipuim viața fără ea.
Tocmai din acest motiv ne-am gândit să vă povestim câteva curiozități și lucruri haioase și mai puțin cunoscute despre hârtie și produse din hârtie.
- Curiozități despre plic
Puțină lume știe că primele plicuri nu erau din hârtie ci din lut. Primul astfel de plic datează din anii 3500 – 3200 i.e.n. Plicurile din hârtie au fost folosite pentru prima oară în China în secolul II e.n. Vă mai spunem că primul diamant descoperit vreodată în Africa de Sud, pe numele său Evrika și care a fost folosit că jucărie de un băiat ce îl primise de la mama lui, a fost trimis unui mineralog prin poștă, într-un plic!
- Curiozități despre hârtie și fabricarea ei
Lista noastră de curiozități despre hârtie conține câteva cifre statistice legate de fabricarea ei și începem prin a vă spune că cel mai mare producător de hârtie la nivel mondial este China, locul unde hârtia a și fost inventată. În ciuda apariției tabletelor, laptopurilor și telefoanelor smart, consumul de hârtie nu dă semne că ar scădea ci dimpotrivă, este în creștere constantă de la an, la an. În acest context, și având în vedere că în ultimii 200 de ani, 50% din pădurile de pe glob fie au ars, fie au fost defrișate, este cu atât mai important să reciclăm hârtia și cartonul. În momentul de față mare parte (peste 60%) din cantitatea de deșeuri din gropile de gunoi este reprezentată de hârtie, lucru extrem de nociv întrucât, în timpul procesului de descompunere hârtia produce gaz metan, un gaz cu efecte mult mai nocive asupra mediului înconjurător decât dioxidul de carbon. Pe de altă parte reciclând o tonă de hârtie, 17 copaci sunt salvați de la tăiere. Dincolo de reciclare, pentru a contribui la o mai bună calitate a vieții, avem la dispoziție o mulțime de produse fabricate din hârtie reciclată, de la hârtie a4 cum este cea pe care o găsiți aici și până la farfurii sau pahare.
- Post it
Notițele adezive mai bine cunoscute sub denumirea de post-it au fost inventate accidental în 1969. Un angajat al companiei 3M încerca să obțină un adeziv mai puternic decât cele existente dar în schimb a creat un adeziv refolosibil. Unul dintre colegii săi, pe numele său Arthur Fry, a aplicat adezivul pe o bucată de hârtie pentru a o folosi că semn de carte și ulterior a început să folosească notițele adezive și la serviciu. Galbenul aprins al notițelor adezive nu este întâmplător ci este culoarea hârtiei pe care Arthur Fry a testat adezivul refolosibil iar post-it-urile de această culoare sunt cele care se vând cel mai bine deși consumatorii au la dispoziție o mulțime de alte culori.
- Despre caiete
Caietele sunt obiecte cu care orice persoană care a trecut prin școală este obișnuit. Caietele au o istorie foarte interesantă, presărată cu o mulțime de întâmplări și curiozități. Una dintre aceste curiozități are legătură cu Marie Curie, faimosul om de știință care a descoperit poloniul și radiumul, două elemente radioactive și care a murit ca urmare a expunerii la aceste elemente radioactive. Caietele pe care Marie Curie și-a luat notițe în timpul experimentelor cu aceste două substanțe se află în prezent într-o cutie de plumb și vor continua să fie radioactive pentru încă 1500 de ani. Cei ce doresc să le vadă, le pot găsi la Biblioteca Națională a Franței din Paris dar, pentru a avea acces la ele trebuie să poarte echipament de protecție împotriva radiațiilor.
Produsele de papetarie sunt produse care sunt colecționate. Nu este rar să descoperi că unul dintre colegii tăi de birou sau de școală colecționează diverse astfel de obiecte: agende, pixuri și stilouri, notițe adezive sau toate în același timp. Colecționarii de produse de papetărie se numesc papirofili și, pentru că producătorii de papetărie lansează colecții din ce în ce mai atractive din punct de vedere al aspectului numărul lor este în creștere.Dacă și tu ești colecționar sau ai nevoie de astfel de produse pentru birou sau facultate, Papetărie.ro este una dintre papetăriile online unde vei găsi o gamă foarte mare de produse de papetărie de calitate, la prețuri super accesibile