Industria analizelor genetice se dezvoltă tot mai mult și unele companii susțin că pot afla prin testele ADN ce dietă și ce tip de mișcare sunt recomandate pentru fiecare.
De multe ori ținem regim și facem un antrenament intens, dar fără să obținem rezultatele dorite. Alimentele și exercițiile fizice care la prietenii noștri par să aibă efecte miraculoase, parcă nici nu se văd în cazul nostru.
Explicația este în gene, spun cercetătorii. Astfel, fiecare persoană ar trebui să urmeze o dietă persoanlizată și un anumit tip de efort fizic, pentru a obține cele mai bune rezultate. Genele noastre, cele care decid cât de înalți suntem, ce formă are nasul și la ce boli suntem predispuși, par să stabilească inclusiv cum putem slăbi sau cum ne putem menține în formă.
Astfel, mai multe companii oferă acum, contra-cost, teste genetice care vor arăta ce tip de antrenament trebuie să facă fiecare persoană și ce alimente să mănânce. Testele costă între 50 și 250 de lire sterline, iar recoltarea probelor este foarte simplă: se face acasă și este nevoie doar de o mostră de salivă sau de răzuirea interiorului obrazului cu o spatulă specială.
Mostrele astfel preluate sunt trimise apoi prin colet la compania care va face testele. Rezultatele sunt trimise apoi prin e-mail, câteva săptămâni mai târziu.
Experții care realizează acest teste analizează anumite gene, care indică predispoziții specifice. Spre exemplu, unele persoane ar trebui să aleagă antrenamente scurte și foarte intense, în timp ce pentru altele este mai indicat un antrenament mai lejer, dar îndelungat. Toate aceste informații se regăsesc în gene, care oferă informații despre metabolism, structura mușchilor și a vaselor de sânge.
Un studiu realizat în 2016 a demonstrat că sportivii care s-au antrenat conform recomandărilor primite după testele ADN au avut rezultate mai bune decât alții care au ales un tip nepotrivit de antrenament.
Testele oferă recomandări foarte detaliate, inclusiv despre intervalul de timp care ar trebui să treacă între reprizele de efort fizic. Unele persoane au nevoie de 48 de ore de pauză pentru refacerea mușchilor, altele de 72 de ore sau chiar mai mult.
De asemenea, dieta personalizată conform structurii genetice poate fi de mare ajutor. Un studiu realizat în 2014 a arătat că un grup de persoane care a urmat dieta recomandată după testele ADN a slăbit cu 33% mai mult decât grupul care nu a urmat sfaturile primite.
Chiar și atunci când mai multe persoane consumă un numpr identic de calorii și fac un antrenament similar, rezultatele pot fi foarte diferite. Asta deoarece unele persoane nu pot metaboliza bine grăsimile și ar trebui să urmeze o dietă săracă în grăsimi. În schimb, altele ar trebui să evite carbohidrații. Prin urmare, aceste teste par să fie foarte corecte și utile.
Jurnalista Jennie Agg de la Daily Mail a vrut să testeze personal două analize de acest fel. Rezultatele au fost o surpriză uriașă pentru ea.
Conform testelor, tipul de antrenament potrivit pentru ea este cel de mare intensitate, deși tânăra recunoaște că preferă să alerge pe distanțe mari, ca la maraton. Este adevărat că rezultatele obținute nu sunt cele dorite, dar consideră că acest tip de mișcare i se potrivește mai bine decât cel tip sprint.
Și la capitolul dietă Jennie a avut parte de surprize. Potrivit testelor, ea trebuie să evite carbohidrații rafinați din pastele făinoase, pentru că altfel riscă să se îngrașe sau chiar să facă diabet. În plus, organismul ei metabolizează foarte greu cafeina, prin urmare nu este bine să bea cafea.
Deși crede că testele ADN sunt corecte și că ar fi mult mai în formă dacă ar urma recomandările acestea, Jennie spune că va rămâne la stilul ei de viață, pentru că i se potriveste mult mai bine.
De altfel, cercetătorii recunosc că testele genetice de acest fel sunt încă la început și că este greu să facă un profil individual foarte corect. Ele arată mai curând o predispoziție, nu ceva ce automat există la persoana testată. Pe viitor însă, testele genetice vor deveni mult mai precise.