Eclipsele de Soare reprezintă unele dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice. Ele au captivat omenirea de-a lungul istoriei, fiind privite fie ca evenimente cerești spectaculoase, fie ca semne misterioase cu semnificații mitologice. Spre finalul lunii martie va avea loc un astfel de fenomen, și anume o eclipsă parțială de Soare – a doua eclipsă din 2025 – ce va fi vizibilă din anumite regiuni ale României. În acest articol îți spunem ce este o eclipsă solară parțială, care este semnificația ei și cum ne influențează, dar și de unde va putea fi observată.
Când va fi atins punctul maxim al eclipsei
Fenomenul eclipsei parțiale va debuta în sud-vestul României în jurul orei 13:00, cu penumbra Lunii deplasându-se treptat spre nord-est. La scurt timp după aceea, la 13:07, eclipsa va deveni vizibilă și în nord-vestul țării. În regiunile aflate în apropierea marginii sudice a penumbrei lunare, începutul eclipsei va fi semnificativ mai târziu. Astfel, locuitorii din sud-vest o vor putea observa de la ora 13:20, în timp ce în nord-estul României fenomenul va începe nouă minute mai târziu. Punctul maxim al eclipsei va fi atins în intervalul 13:20-13:30, acesta fiind diferit în funcție de poziția geografică.
În următoarele două decenii, pe teritoriul țării noastre vor putea fi urmărite șapte eclipse parțiale solare. Dintre acestea, una se remarcă în mod deosebit. Este vorba despre cea care se va petrece la 1 iunie 2030, în București, când Soarele va fi acoperit în proporție de 83%. Astronomii spun că acesta va fi un eveniment ceresc mult mai spectaculos comparativ cu cele mai recente eclipse vizibile de la noi, potrivit site-ului oficial al Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Pe 11 august 1999, țara noastră a fost punctul cu cea mai bună vizibilitate din Europa a eclipsei totale de atunci. Bucureștiul a fost singura capitală europeană aflată exact pe linia centrală a benzii de totalitate, apogeul fenomenului având loc la ora 11:07. Următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă de pe teritoriul țării va avea loc la 3 septembrie 2081.
Aceasta va putea fi observată de pe teritoriul a 85 de țări de pe glob, din nord-estul Americii de Nord, Groenlanda, nord-vestul Africii și nord-vestul Asiei și Europa, inclusiv din România. La noi va fi vizibilă doar în partea de nord-vest, unde discul solar va fi acoperit într-o proporție infimă, de cel mult 1%, zonele sudice, centrale și estice ale țării neavând parte de eclipsă. Fenomenul face parte dintr-o succesiune periodică de eclipse solare care se repetă o dată la aproximativ 177 de zile și 4 ore, alternând între nodurile orbitei lunare.
Din punct de vedere astrologic, această eclipsă de Soare coincide cu faza de Lună Nouă în zodia Berbec, simbolizând încheierea unui ciclu și debutul unuia nou. Se spune că eclipsele aduc schimbări semnificative, evenimente predestinate și o mai mare claritate asupra direcției viitoare.