Fructul care poate crește durata somnului. Este plin de melatonină

Toți așteaptă primăvara, să se coacă primele fructe, dar puțini știu că unele fructe declanșează eliberarea hormonilor serotoină și melatonină, care reglează somnul odihnitor. Acest fruct chiar ar putea preungi durata somnului.
Cireșele conțin melatonină  FOTO Shutterstock
Cireșele conțin melatonină FOTO Shutterstock

Stările tensionate și perioadele cu mult stres sunt, adesea, cauze care produc insomnie. În mod paradoxal, atunci putem dormi cel mai puțin. Dar există unele metode simle de a evita insomniile, care pot dăuna atât de mult sănătății noastre.

Este cunoscut faptul că lipsa somnului afectează, în primul rând, memoria, dar în timp, aceasta crește riscul de boli cardiovasculare, iar sustemul imunitar are de suferit. De asemenea, insomniile a fost asociate cu un risc mai mare de boala Alzheimer.

Una din cele mai simple metode este să abordăm o alimentație potrivită, notează Agromedia.

Există din ce în ce mai multe dovezi că schimbările în stilul de viață pot îmbunătăți considerabil calitatea somnului.

Un factor de risc major pentru problemele de somn este dereglarea melatoninei, o substanță eliberată de organism care reglează temperatura nocturnă a corpului pentru a induce somnul. Nivelurile de melatonină ating cel mai înalt punct în timpul nopții, dar, odată cu vârsta, nivelurile se pot epuiza în mod natural.

Lipsa somnului afectează calitatea vieții

Alți factori precum stresul și dieta pot, de asemenea, să interfereze cu producția hormonului și să compromită semnificativ calitatea vieții.

Mai multe studii arată că unele fructe pot îmbunătăți atât calitatea, cât și durata somnului, datorită concentrațiilor lor inegalabile de melatonină.

Interesant este faptul că unul dintre fructele care conțin cele mai mari concentrații de melatonină sunt cireșele amare.

European Journal of Nutrition a declarat în 2012 că „s-a raportat că cireșele amare de Montmorency conțin niveluri ridicate de substanțe fitochimice, inclusiv melatonină, o moleculă esențială în reglarea ciclului somn-veghe la om”.

Această observație a apărut după ce un studiu de control randomizat a arătat că nivelurile totale de melatonină au fost semnificativ crescute la participanții care au luat suc de cireșe amare. „Au existat creșteri semnificative ale timpului petrecut în pat, ale timpului total de somn și ale eficienței somnului cu suplimentarea cu suc de cireșe”, au scris autorii cercetării.

Aceste date sugerează că consumul unui concentrat de suc de cireșe amare dovedește o creștere a […] melatoninei care este benefică pentru îmbunătățirea duratei și calității somnului la bărbați și femei sănătoși și ar putea fi benefică în gestionarea somnului perturbat”, mai arată autorii studiului.

Cuvinte cheie