Relatia bunici si nepoti. Arata-le cat de mult ii iubesti cu mici gesturi simple

Vorbim foarte mult despre importanta relatiei pozitive parinte-copil pentru dezvoltarea emotionala si sociala a celor mici. Este un subiect intens studiat si promovat in randul parintilor si persoanelor care lucreaza cu copii.

Mai putin se vorbeste insa despre despre relatia pozitiva dintre copii si bunici si de numeroasele beneficii pe care le poate avea pentru ambele parti.

Bunicii si importanta relatiei cu nepotii

Rolul bunicilor a inceput sa fie studiat sistematic abia dupa anii 1970, iar cercetatorii in domeniul psihologiei dezvoltarii inca intampina dificultati metodologice. In plus, la dezvoltarea unui copil contribuie numerosi factori. De aceea e nevoie de studii complexe pentru a stabili care este aportul bunicilor in devenirea nepotilor de care se ingrijesc.

 

beneficii bunici

O relatie apropiata si calda intre bunici si nepoti aduce beneficii copiilor si dezvoltarii lor ulterioare. Iata la ce concluzii au ajuns studiile in acest sens.

Bunicii si rolul lor – ce arata studiile

Un studiu realizat de cercetatorii de la Oxford, a aratat ca un nivel ridicat de implicare din partea bunicilor este benefica pentru starea de bine a copiilor.  S-a observat ca acei copii care beneficiaza de implicarea bunicilor se confrunta cu mai putine probleme emotionale si comportamentale.

Echipa de cercetatori a analizat apoi rolul bunicului versus rolul bunicii in relatia cu nepotii. S-a observat ca rolurile lor sunt diferite si independente. In general bunicile sunt preocupate si implicate in tot ceea ce tine de hranirea copiilor. Bunicii fac activitati cu ei si le devin mentori.

Un alt studiu, publicat in 2004, a aratat ca nepotii care sunt apropiati emotional de bunici au un risc mai mic de depresie la varsta adulta.

Alte beneficii ale relatiei bunici-nepoti

Relatia cu bunicii are si alte beneficii pentru copii.

 • Copiii au nevoie de radacini, au nevoie sa simta ca apartin unei familii, unui loc, unei povesti. Bunicii le pot implini aceasta nevoie, impartasind nepotilor traditiile si obiceiurile familiei, povesti din trecutul lor, retete, jocuri. Toate acestea imbogatesc si largesc orizontul copiilor.
 • In relatiile apropiate, bunicii pot deveni confidentii nepotilor, mai ales in cazurile cand bunicii nu au aceeasi figura autoritara a parintilor.
 • Cand parintii divorteaza sau se separa, daca relatia parintelui (in custodia caruia raman copiii) cu bunicii este una buna, bunicii sunt o sursa important de sprijin, stabilitate si suport financiar pentru familie si copii.

Importanta nepotilor pentru bunici

Pentru bunici, plecarea copiilor lor de acasa (asa-numitul “sindrom al cuibului gol”) este deseori compensata de aparitia nepotilor. Ce beneficii aduc nepotii pentru bunicii de care sunt legati emotional:

 • Copiii energizeaza si imbunatatesc starea de spirit. Desi la 50-60 de ani nu mai au acelasi nivel de energie ca in tinerete, interactiunea cu copiii ii face pe bunici sa redevina energici. Chiar daca nu pot tine pasul cu cei mici, copiii le reamintesc despre lucrurile simple ale vietii care aduc bucurie.
 • Bunicii care au grija de nepoti traiesc mai mult decat cei care nu au aceasta responsabilitate. Se presupune ca activitatea mentala si faptul de a avea un scop ar fi principalele motive ale unei mai mari longevitati.
 • O relatie apropiata intre bunici si nepoti scade riscul de depresie de ambele parti, asa cum arata studiul mentionat mai sus.
 • Interactiunile frecvente dintre bunici si copii presupune si o imbogatire a cunostintelor de ambele parti.

 rol bunici

Implicarea bunicilor în creșterea copiilor

Cat ar trebui sa se implice bunicii in cresterea si educarea nepotilor este un aspect delicat, la care contribuie numerosi factori. Nivelul implicarii poate varia de la o implicare totala pana la absenta relatiei (cand nici relatia dintre tinerii parinti si bunici nu este functionala).

Echilibrul este important pentru toti cei implicati. Este si concluzia unui studiu privind impactul pentru sanatate al timpul dedicat de bunici activitatilor de babysiting. Rezultatele au aratat ca:

 • Atunci cand bunicii petrec o zi pe saptamana cu copiii, scade riscul lor de a dezvolta boala Alzheimer.
 • Minimum cinci zile pe saptamana petrecute de bunici cu copiii poate creste riscul bolilor neurodegenerative.

Tendinte privind implicarea bunicilor

In ultimii ani, studiile vorbesc despre o tendinta a parintilor tineri de a implica mai putin bunicii în ceea ce tine de creșterea copiilor. Motivele sunt variate:

 • parintii tineri sunt mai independenti;
 • o mobilitate mai mare a parintilor si bunicilor, care implica distante mai mari intre ei, comparativ cu situatia din trecut, cand deseori acestia locuiau impreună sau aproape unii de altii;
 • parintii au un acces mai rapid la informatii legate de cresterea, îngrijirea si dezvoltarea copiilor pe internet (site-uri dedicate, grupuri pe Facebook), televizor sau carti de parenting;
 • parintii tineri nu vor sa repete greselile parintilor lor, de aceea apelează mai putin la sfaturile si ajutorul acestora.

Pe de alta parte, exista si un interes al bunicilor de a se informa despre noile tendinte din parenting. Ei isi doresc astfel sa le fie aproape tinerilor parinti si copiilor.

activitati bunici nepoti

Idei de activitati pentru bunici si nepoti

De multe ori, momentele petrecute cu bunicii raman unele dintre cele mai placute amintiri din perioada copilariei. Iata cateva exemple de activitati pe care bunicii si nepotii le pot face impreuna.

Activitati bunici si nepoti acasa

 • Desenul arborelui familiei. Este o modalitate prin care copilul poate constientiza ca familia lui este mai mare decat isi imagina. De asemenea, e un prilej potrivit pentru povesti spuse de bunici despre membrii familiei.
 • Rasfoirea albumelor de fotografii. Daca tendinta actuala este de a pastra fotografiile mai mult in format electronic, albumele cu fotografii printate ofera copiilor ocazia sa afle povestile din spatele imaginilor.
 • Cititul. Fie ca e inainte de culcare sau ca o activitate distincta de pe parcursul zilei, cititul impreuna cu bunicii (sau de catre bunici, pentru copiii mici) le intareste ideea importantei cititului.
 • Pregatirea prajiturilor. Timpul petrecut in bucatarie (cu bunica de cele mai multe ori), implicati intr-un proces in toate etapele lui, este o ocazie de conectare, dar si de antrenare a atentiei si motivatiei celor mici.
 • Impartasirea unei pasiuni sau invatarea unui hobby. Fiecare bunic are cel putin o activitate care ii face placere. Iar daca ii implica si pe copiii, castigul e de ambele parti.
 • Conectarea prin intermediul tehnologiei. Cand bunicii si nepotii locuiesc departe unii de altii (orase sau chiar tari diferite), distanta nu ar trebui sa fie un impediment in comunicare.

Activitati bunici si nepoti afara

 • Plimbari in aer liber. O iesire in parc, o plimbare in natura sau un picnic afara sunt obiceiuri sanatoase cu care copiii ar trebui obisnuiti. Iar miscarea e benefica deopotriva pentru bunici si nepoti.
 • Gradinarit. Pentru bunicii care locuiesc la casa si au gradina este o ocazie sa-i implice pe copii in activitatile de ingrijire a plantelor. Astfel, cei mici fac miscare, invata lucruri noi si petrec timp cu bunicii.
 • Cinema sau teatru de papusi. Un film sau o piesa de teatru pot fi modalitati relaxante si deosebite de a petrece zilele mai friguroase si/sau de weekend.

Cand relatia dintre bunici si nepoti este pozitiva, beneficiile sunt de ambele parti. Relatia dintre un copil si un bunic este diferita de cea dintre copil si parinti. Mai mult, poate fi o conexiune unica, cu un impact ridicat pentru devenirea copilului.

Cuvinte cheie