Imunitatea crescuta ne ajuta in sezonul rece. Remedii pentru noi, dar si pentru masini

Imunitatea ne da batai de cap, acum, ca sezonul rece deja si-a intrat in drepturi. Temperaturile scazute, dar si fluctuatia acestora ne face mai sensibili. Razele soarelui nu ne mai mangaie si nu ne mai potenteaza starea de bine, asa ca, e nevoie sa luam masuri.

Nu doar masinile isi schimba in acest sezon anvelopele, uleiul si ce mai este nevoie pentru a ne conduce in siguranta in vacanta de iarna mult dorita.

Corpurile noastre au nevoie de atentie si ingrijire specifica sezonului rece.

Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea si gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori să evităm medicamentele. O alternativă de tratament la îndemână vine de la natură. Așadar, atunci când vine vorba de remedii pentru acasă, este bine să te concentrezi pe ingrediente realmente eficiente în lupta împotriva infecțiilor respiratorii.

In materialul VIDEO de mai jos ai cateva sfaturi simple, „babesti”, recomandari de remedii naturiste utilizate din cele mai vechi timpuri pentru a ne creste imunitatea.

Sa ne fie de folos, pentru a avea imunitatea crescuta!

1. Usturoiul

Cel mai puternic antibiotic natural, usturoiul este un adevărat supererou în lupta cu virusurile și bacteriile si un aliat pentru imunitatea ta. Are un puternic efect antiinflamator și eliberează căile respiratorii datorită aromei foarte puternice. Pentru ca efectul usturoiului să fie pe deplin pus în valoare, consumă-l crud, alături de câteva legume pline de vitamine, cum ar fi roșiile, sfecla roșie, broccoli și morcovii. Atenție, însă, dacă ai un stomac sensibil, pentru că prea mult usturoi îți poate crea disconfort. De asemenea, dacă ai, în general, o tensiune arterială mică, reține că usturoiul are proprietăți hipotensive și îți poate scădea și mai mult tensiunea, ceea ce poate duce la stare de slăbiciune și vertij.

2. Ghimbirul

Ghimbirul este un alt medicament puternic pe care natura ni-l pune la dispoziție prin proprietățile sale antivirale și antiinflamatorii, dar și prin faptul că susține procesul digestiv. Însă, în urma unui studiu din 2020, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu există suficiente studii de calitate pentru a spune cu siguranță că ghimbirul poate fi util în tratarea sau prevenirea bolilor respiratorii la adulții sănătoși 1.

Totuși, prin consumul regulat de ghimbir îți poți întări sistemul imunitar. Deși poate fi consumat ca atare, ghimbirul mai poate fi folosit sub formă de ceai, în combinație cu lămâie și miere de albine, sau ca ingredient extra pentru o supă de pui, de exemplu. Pulberea de ghimbir este un condiment excelent pentru salate și rețete la cuptor.

3. Ceaiul verde

Înainte de toate, este important de reținut că acest tip de ceai este recomandat indiferent dacă ai răcit sau nu – contrar credințelor populare, potrivit cărora,  doar cei răciți beau ceai, din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul că tipul acesta de ceai, ceaiul verde, este bogat în antioxidanți, esențiali pentru buna funcționare a sistemul imunitar.

În caz de răceală, este ideal să consumi cât mai multe lichide, inclusiv ceai verde, însă este foarte important să te gândești la acest remediu ca la unul care, mai degrabă, previne răceala și alte afecțiuni, în loc să le trateze odată ce acestea apar. O alternativă mai puternică a ceaiului verde este pulberea de matcha, bogată, de asemenea, în antioxidanți și catehină, un ingredient deosebit de eficient în lupta împotriva diabetului și a cancerului.

4. Miere, propolis, lăptișor de matcă

Mierea conține vitamine, minerale, dar și enzime active, proteine și carbohidrați, care îi garantează proprietățile antiinflamatorii, antibacteriene și antialergice. Ca și în cazul ceaiului verde, trebuie văzută ca un mod de fortificare a organismului și de prevenire a unor afecțiuni.

Propolisul este numit și „Penicilină Rusească”, datorită capacității de inhibare a ciupercilor, virusurilor și bacteriilor, deci trebuie luat în considerare în cazul unei răceli și, în special, în cazul celor care suferă în mod frecvent de gât iritat.

Răsfățul suprem oferit de albine este însă lăptișorul de matcă, un cocktail de vitamine (A, B, C, D și E), acizi grași sănătoși și sulf. Lăptișorul de matcă trebuie ținut în permanență la frigider și consumat zilnic, în cantități mici. Poți face o cură anuală de lăptișor de matcă, preferabil în anotimpul rece, ca o modalitate de imunizare pe cale naturală.

5. Pătrunjelul

Știai că pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât lămâia? Pentru că este ușor de integrat în orice preparat, fie o salată, o supă sau o tocăniță, pătrunjelul poate fi aliatul tău numărul 1 în lupta cu răceala. Pe lângă aportul bogat de vitamina C, pătrunjelul este bogat și în antioxidanți puternici. Îl poți folosi cu încredere și cu rol preventiv, consumându-l cât mai des. O variantă eficientă de a consuma pătrunjel din plin este salata orientală numită tabbouleh.

 

Cuvinte cheie