Indragostitii isi sarbatoresc patronul spiritual

De 14 februarie, indragostitii din lumea intreaga isi fac cadouri sau isi trimit mesaje de dragoste.

Imprumutata de la americani, Ziua Indragostitilor reprezinta pentru indragostitii un moment prielnic pentru a-si arata iubirea prin cuvinte de dragoste si cadouri.

 

Cadouri dulci

Cele mai dulci cadouri de Ziua Indragostitilor par a fi torturile personalizate.

Vorbe „dulci” prin telefon

Unele dintre retele de telefonie mobila au vrut sa faca un cadou indragostitilor care nu pot fi impreuna in aceasta zi sau de a-i ajuta pe cei singuri sa-si gaseasca jumatatea prin servicii la preturi reduse.

Dupa o seara romantica in doi, unii isi doresc sa petreaca o noapte de dragoste.

Valentine\’s Day sarbatorit si de romani

Sarbatorirea zilei de Sfintul Valentin, cunoscut ca protectorul celor ce se iubesc, isi are originea in mai multe traditii. Traditia catolica este cea mai cunoscuta si spune ca, in timpul vietii, Sfintul Valentin a fost un medic, devenit mai apoi preot in Roma secolului trei. Din cauza ca acesta oficia casatorii ilegal, a fost decapitat si a ramas in istorie ca fiind protectorul tuturor indragostitilor.

Alte surse sustin ca Valentin era un soldat cu o fire romantica, care nu a respectat ordinul Imparatului Claudiu al II-lea care le cerea soldatilor sa ramina celibatari. Claudius a dat acest ordin deoarece credea ca soldatii nu se puteau concentra in lupte daca destinele lor erau unite cu ale unor femei. Valentin nu a ascultat poruncile imparatului, casatorindu-se in secret. Drept urmare, Valentin a fost condamnat la moarte si executat, in data de 14 februarie.

Devenit martir crestin, a fost folosit drept pretext, de catre preoti, de inlocuire a vechii sarbatori Lupercalia, celebrata de romani in 15 februarie. Noua sarbatoare a primit numele de ziua Sfintului Valentin. Imprumutata dupa 1989 si de romani, aceasta zi a inceput sa capete si la noi semnificatii deosebite pentru cei care traiesc minunatul sentiment al iubirii.

Sarbatoarea a disparut din calendarul oficial in anul 1969. In zilele noastre ne exprimam dragostea si afectiunea de Ziua Sfintului Valentin trimitind felicitari, flori si mesaje de dragoste persoanelor iubite.

 

Cuvinte cheie