O umflătură la sân sau o modificare a țesutului mamar trebuie luată în serios și evaluată de un medic. Specialiștii recomandă examinări regulate ale sânilor. Dar înainte de toate, este bine de știut ce modificări ale sânilor sunt firești și care ridică semne de întrebare.
Detectat la timp, când nici nu se simte la palpare, cancerul de sân este vindecabil complet în proporţie de 98% dintre cazuri.
Chiar şi detectarea în stadiile incipiente ale cancerelor invazive se soldează cu o rată de supravieţuire la cinci ani de aproape 100%. Pentru o şansă la aceste statistici încurajatoare, există o recomandare foarte importantă, de la care nu se poate face rabat: mamografia efectuată o dată la doi ani după împlinirea vârstei de 40 de ani şi, respectiv, anual după pragul de 50 de ani.
În ceea ce le privește pe femeile tinere , acestea ar trebui să înveţe să îşi palpeze sânii, iar în cazul în care observă ceva suspect, să se adreseze medicului.
„Primul lucru pe care trebuie să îl facă femeile este să îşi palpeze sânul ele însele, ceea ce nu este greu. Femeile tinere, după menstruaţie, ar trebui să îşi palpeze o dată pe lună sânii, de exemplu când fac duş. Fiecare femeie îşi cunoaşte sânii. Este un mod sistematic de a palpa sânii, ceea ce este foarte simplu de învăţat. Ceea ce ar trebui să le producă o grijă este dacă simt o schimbare faţă de ultima palpare. O asemenea investigaţie poate fi învăţată de la un medic. Mulţi medici, chiar dacă nu o fac, ar trebui să ştie cum se palpează sânul”, a explicat medicul Şerban Costa, șeful Clinicii Universitare de Obstetrică Ginecologie din Magdeburg, Germania.
Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre sânii ei
Schimbările de la nivelul sânilor sunt „o parte naturală a procesului de îmbătrânire”, spune Dr. Mindy Goldman, ginecolog ginecolog și director clinic la Midi Health (SUA), pentru Yahoo Life.
Aceste modificări sunt mai frecvente la unele persoane decât la altele, diferența fiind făcută de genetică, potrivit specialistei.
Cele mai semnificative transformări sunt puse pe seama fluctuațiilor hormonale, iar estrogenul joacă un rol crucial în dezvoltarea și menținerea sânilor, precizează Goldman.
„Sânii au trei componente principale: pielea, țesutul fibroglandular, care este compus din lobi și canale producătoare de lapte, și grăsimea de tip filler care înconjoară țesutul respectiv”. Explică, pentru Yahoo Life, Dr. Tommaso Addona, chirurg plastician și președinte al New York Plastic Surgical Group.
Pentru că estrogenul stimulează dezvoltarea țesutului fibroglandular, orice tip de fluctuații de estrogen cresc în mod inerent probabilitatea ca modificările mamare să aibă loc, arată Dr. Mindy Goldman, subliniind că „factorii hormonali sunt foarte individuali”,
În general, aceste evenimente pot declanșa modificări ale sânilor:
Ciclu menstrual
În timpul unui ciclu menstrual, ovarele produc estrogen pentru a se pregăti pentru ovulație sau pentru o potențială sarcină, potrivit Mount Sinai. Are loc creșterea canalelor de lapte în țesutul fibroglandular iar rezultatul este o umflare temporară și o potențială sensibilitate a sânilor, potrivit John Hopkins Medicine. Dacă nu apare sarcina, sânii revin la dimensiunea dinainte.
Sarcina și alăptarea
Sânii se schimbă în timpul sarcinii, pe măsură ce estrogenul crește progresiv în vederea pregătirii pentru alăptare, explică Goldman. De obicei, cresc în dimensiune iar când persoană încetează să alăpteze pot reveni la dimensiunea anterioară sau. Unele femei pot rămâne cu sânii mai mari chiar și după ce nu mai alăptează.
Menopauză
Menopauza, care apare, în medie, la vârsta de 51 de ani, determină, de obicei, schimbări semnificative ale sânilor, dat fiind că este caracterizată printr-o scădere a estrogenului și, prin urmare, printr-o pierdere de țesut fibroglandular, înlocuit de o creștere a grăsimii de umplutură.
Efectul poate fi o scădere a densității sânilor și lăsarea lor
Dr. Mindy Goldman subliniază că modificările densității sânilor legate de menopauză pot avea ca rezultat, de asemenea, noi texturi ale sânilor și modificări ale mamelonului: „sfârcurile pot suferi modificări de mărime, formă sau poziție”.
Cancerul de sân
Dacă cele mai multe modificări sunt normale, unele – cum ar fi nodulii și modificări inexplicabile ale pielii sânilor – pot fi semne ale unor boli.
Țesutul mamar cu aspect de coajă de portocală ar putea fi, de exemplu, un semn de cancer mamar inflamator.
Odată cu vârsta, crește și riscul de a dezvolta cancer de sân, spune Goldman, care recomandă examinări regulate ale sânilor, cum ar fi mamografiile.