Ce alimente conțin oxitocină? Trebuie menționat că, în forma sa pură, oxitocina nu este conținută în produsele alimentare. Din păcate, chiar dacă acest hormon ar fi prezent într-o anumită hrană, apoi cu orice tratament termic, chiar și nesemnificativ, i-ar pierde imediat toate proprietățile farmacologice. Dar există încă o anumită listă a unor surse de hrană, prin care se poate stimula producția naturală a acestui hormon în corpul uman.
Ce este oxitocina?
Hormonii sunt foarte importanți pentru activitatea compușilor umani produși de anumite glande și celule secretoare. Acești compuși organici sunt implicați în coordonarea, reglementarea și gestionarea multor funcții ale corpului. Hormonii au o proprietate distinctivă și, probabil, cea mai importantă – sunt caracterizate printr-o activitate fiziologică mare. Prin urmare, chiar și o mică cantitate din aceste substanțe poate afecta în mod semnificativ activitatea unui organ sau a unui sistem.
În plus, aceiasi hormoni au distrus rapid. De aceea, organismul trebuie să controleze în mod constant menținerea cantității naturale de hormoni și producerea lor constantă de către glandele sau celulele corespunzătoare. Pentru a face acest lucru, nu este necesar să luați în mod constant medicamente hormonale, uneori este suficient doar să mănânci bine, să mănânci alimente care conțin acești sau alți hormoni sau să contribuiți la dezvoltarea lor.
În mod separat, trebuie spus despre hormonul oxitocină. De mult timp, a fost considerat un hormon exclusiv feminin, responsabil pentru funcția fertilă și responsabil pentru legătura dintre mamă și copil. Dar, odată cu dezvoltarea medicinei moderne și a cercetării în curs de desfășurare, au fost descoperite noi fapte despre semnificația acestui hormon pentru întreg organismul, nu numai femeile, ci și bărbații.
Pentru prima dată, oamenii de știință au studiat efectul oxitocinei asupra procesului de naștere – un hormon cauzează contracția mușchilor uterini ai unei femei, care este începutul procesului de naștere. Pentru această descoperire, omul de știință Henry Dale a primit chiar Premiul Nobel. În plus față de ajutorul obstetric natural, oxitocina contribuie la „trezirea” instinctului matern la femeia parturientă. Deoarece această substanță mărește în mod activ producția de lapte matern de la mamă după naștere și este conținută în cantități semnificative, bebelușul, consumând și lapte, primește și „porțiunea” de hormon, ceea ce îi determină nu numai un sentiment de satisfacție, ci și o mare dragoste pentru mama mea.
La femeile cu un nivel scăzut al acestei neurohormone, a existat o activitate slabă a forței de muncă și absența aproape totală a dorinței de a avea grijă de nou-născutul lor. Introducerea artificială a unui astfel de hormon în timpul nașterii confirmă pe deplin aceste concluzii. În ceea ce privește bărbații, se demonstrează că în timpul prezenței viitorului tată la naștere, oxitocina este produsă și de organism, ceea ce îl face mai simpatic și pozitiv.
În orice persoană, oxitocina este produsă în momente de emoții plăcute, îngrijorări sau delicii. De asemenea, acest hormon este responsabil pentru un astfel de sentiment ca dragostea. Datorită oxitocinei, datorită faptului că, în multe persoane, comunicarea simplă între ele determină mai degrabă o atașare și apoi un sentiment mult mai profund. Această substanță biologic activă vă permite să evitați stresul și momentele de suprasolicitare nervoasă și, într-un moment în care un iubit este în apropiere, cauzează o creștere a sentimentelor de euforie și bunăvoință. De aceea, oxitocina este numită și hormonul „dragoste” și „bună dispoziție”.
Din fiziologia corpului uman, oxitocina este produsă în hipotalamus, apoi intră în glanda pituitară, unde se acumulează treptat. După ce, cu fluxul sanguin, hormonul este distribuit în principal între sistemele nervoase și endocrine ale corpului uman. În plus față de „buna dispoziție”, oxitocina controlează funcții cum ar fi senzația de sete sau de foame, somn sau veghe și reglementează complet dorința sexuală. Hormonul este implicat în termoregularea naturală și este capabil să returneze „al doilea tineret” la țesuturile și celulele musculare.
Ce poate fi dăunător pentru lipsa de oxitocină?
Desigur, în primul rând, lipsa hormonului afectează femeile însărcinate. În plus față de perturbarea procesului natural de sarcină și naștere, lipsa de oxitocină conduce la o scădere a cantității de lapte matern, precum și la depresia postpartum. La toți ceilalți, inclusiv la bărbați, un nivel scăzut al acestui hormon crește nervozitatea și reduce rezistența la stres, cauzează patologii în zona intimă: neîncredere și nemulțumire față de partener, scăderea potenței și dorința asociată cu lipsa senzațiilor. Lipsa de oxitocină poate duce la indiferența copiilor lor de la părinții lor. O persoană cu o cantitate redusă de acest hormon devine destul de dificil de a comunica cu alte persoane, mai ales cu sexul opus, precum și de a construi încrederea.
Într-adevăr, stomacul oxitocinei joacă un rol foarte important în funcționalitatea multor sisteme ale corpului uman, iar numărul său insuficient poate duce la multe consecințe destul de grave. Prin urmare, este necesar să se controleze nivelul acestei substanțe în sânge și să se utilizeze medicamente speciale care ajută la menținerea echilibrului natural. În plus față de medicamente, puteți normaliza cantitatea de oxitocină din organism cu ajutorul unor alimente care stimulează producția sa naturală de către glandele și celulele corpului uman.
Ce alimente conțin oxitocină?
După cum sa menționat mai sus, hormonul oxitocină nu este conținut în niciun produs alimentar. Da, și alimente, care contribuie la dezvoltarea sa, de fapt, nu atât de mult. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere impactul destul de grav al oxitocinei asupra percepției umane asupra lumii înconjurătoare. Cel mai important produs care stimulează producția naturală de oxitocină sunt datele. Nutriționiștii din întreaga lume spun: după ce au mâncat o mână de date și au băut-o cu un pahar de lapte, o persoană este capabilă să satisfacă aproape toate nevoile sale pentru homone, vitamine, micro- și macroelemente necesare unei existențe normale și cotidiene.
În plus față de date, există unele produse care conțin o substanță care poate crește semnificativ secreția de oxitocină: suc de rodie, sfecla și chipsuri de cartofi. Știu aproape totul despre beneficiile sfeclei pentru corpul uman și faptul că aceasta contribuie la îmbunătățirea hormonului este un alt „extra” ciudat în bancul de porci al utilității sale.
Sucul de rodii, în special în timpul alăptării, nu numai că crește cantitatea de lapte prin producerea mai multor oxitocină, dar contribuie, de asemenea, în mod natural la contracțiile uterine după naștere, care restabilește atât forma cât și funcționalitatea acestui organ feminin. Dar peste chipsurile de cartofi, oamenii de știință nu pot ajunge la o concluzie clară. Se crede că nu cartoful în sine contribuie la sinteza hormonului, și anume, combinația sa cu sarea, uleiul și metoda de preparare a chipsurilor.
Desigur, în sine, chips-urile sunt considerate a fi „fast food” destul de dăunătoare, dar deoarece oxitocina este adesea asociată cu hubbubul așa-numitelor „valori familiale”, utilizarea acestui produs poate fi destul de justificată, chiar și în ciuda avertismentelor frecvente ale dieteticienilor. despre beneficiile dubioase ale utilizării sale. Este necesar să se mănânce alimente bogate în zinc și vitamina D, precum și proteine: mere și banane, pepeni verzi și pepeni. Este foarte util să mănânci germeni de grâu, leguminoase. Și din carne, preferința ar trebui să fie acordată cărnii de pui și ouălor.
Consumul anumitor alimente poate reduce dramatic nivelul oxitocinei din sânge. De exemplu, dulciurile constante „mănâncă” în cantități mari sau „dieta vegetariană” pot reduce fluxul de substanțe care contribuie la producerea unui hormon. De aceea, uneori, „se confruntă” cu depresia cu ciocolată, nu se poate aștepta ca starea de spirit să crească.
Pentru a controla nivelul unui hormon, trebuie să știți unde este conținută.
Unde pot găsi oxitocina?
Hormonii naturali sunt produși exclusiv în corpul uman. Formarea și funcționarea oxitocinei este controlată de o parte specială a creierului – hipotalamusul. Activitatea glandei hipofizare depinde de hormonii care sunt produși în hipotalamus. Funcționarea armonioasă a structurilor creierului afectează starea sistemului reproducător.
Oxitocina intră în glanda pituitară, unde semnalul este transmis ovarelor, care produc hormoni sexuali feminini. Farmacistii au folosit aceasta functie pentru a dezvolta medicamente care stimuleaza activitatea musculara uterina.
În prima zi după fertilizare, produsele pe bază de oxitocină provoacă avort spontan. Aceasta se numește avort medical. Cu câteva ore înainte de naștere, medicamentele cu neurohormone stimulează munca.
Femeile gravide trebuie să știe unde se găsește oxitocina. Le va salva de la avort spontan și de la naștere prematură.
Neurohormonii se găsesc în plante cum ar fi:
- soricelului;
- stinging urzica;
- căpșuni;
- nod-iarbă;
- albastru cohosh;
- mânăstire cioban;
- bumbac.
În plus față de plante medicinale, oxitocina este conținută în tinctură de piper de apă și acid ascorbic. Aceste medicamente sunt adesea prescrise femeilor după procedura de chiuretaj a uterului. Ca abortiv înseamnă nu se utilizează tinctură de piper de apă și acid ascorbic.
Care sunt caracteristicile compoziției fructelor și legumelor?
Cele mai recente cercetători spun că alimentele nu conțin oxitocină sub formă pură. Acest hormon este produs numai de corpul uman.
Cu toate acestea, o substanță chimic similară cu oxitocina se găsește în astfel de fructe:
Componente asemănătoare neurohormonilor sunt prezente în astfel de legume:
- suc de fructe;
- sfecla rosie;
- sparanghel;
- cartofi;
- porumb;
- țelină.
Cu ajutorul fructelor și legumelor afectează în mod semnificativ cantitatea de oxitocină din organism nu va funcționa. În scopuri terapeutice, prescrie un hormon artificial sub formă de tablete sau preparate injectabile.
Produse care stimulează producerea de hormoni
Chimicalele găsite în unele alimente declanșează producția de oxitocină în hipotalamus. Cel mai puternic stimulent natural al acestui hormon este data. Informațiile pe care femeile însărcinate înainte de naștere ar trebui să fie consumate de o mână de fructe de palmier datată pe zi sunt chiar conținute în sfântul Coran.
Dacă depășiți limita admisibilă a dozei zilnice a acestui produs, atunci în stadiile incipiente poate duce la avort. Zilnic a recomandat să nu mănânce mai mult de 10 date. La sfârșitul sarcinii și imediat înainte de naștere, numărul de fetuși poate fi mărit la 15 bucăți pe zi.
Porumbul și chipsurile de cartof declanșează mecanismul de formare a oxitocinei.
Cu toate acestea, prin ele însele, aceste produse au un efect redus asupra hormonilor.
Activitatea crescută a hipotalamusului este asociată cu alte componente care fac parte din chipsuri, și anume uleiul de floarea-soarelui și sarea.
Combinația dintre toate ingredientele contribuie la formarea unei substanțe care intră în organism și stimulează eliberarea de oxitocină.
Sucul de rodie este unul dintre cele mai bune produse pentru creșterea nivelului de neurohormone.
O ceașcă pe zi este suficientă pentru a asigura o livrare ușoară și pentru a facilita perioada de lactație.
În primele etape ale sarcinii, utilizarea zilnică a sucului de rodie nu este recomandată.
Sfaturi pentru nutriție
Cel mai util produs, care conține substanțe similare oxitocinei, este granatul. Acest fruct conține 15 aminoacizi, vitamine și minerale necesare pentru viața umană normală. Rodia face parte dintr-o varietate de diete. Cu toate acestea, dieta ar trebui să fie variată.
Multe femei sunt interesate dacă este posibil să se atribuie o dată unei diete sau să se facă o dietă folosind aceste fructe. Medicii spun că dacă beți un pahar de lapte și veți mânca o mână de date, atunci persoana se va asigura cu rata zilnică a tuturor mineralelor și vitaminelor necesare.
Cu toate acestea, calorii din această porție nu sunt suficiente. Prin urmare, o dietă bazată pe date trebuie să includă și cerealele și legumele.
Porumbul și chipsurile de cartof care contribuie la producerea activă a oxitocinei nu sunt utile. Sunt delicioase. Ocazional, vă puteți răsfăța cu o astfel de delicatețe. Cu toate acestea, chips-urile conțin o mulțime de sare și ulei, adesea nu sunt recomandate.
concluzie
Oxitocina sub forma sa pură se găsește numai în unele plante medicinale. Folosirea plantelor fără permisiunea medicului curant este imposibilă. În caz contrar, se pot dezvolta complicații în formă de avort spontan în stadii incipiente, sângerare uterină, endometrită sau infertilitate.
Alimentele conțin substanțe care, prin compoziția chimică și efectul asupra organismului, seamănă cu neurohormone. Legumele și fructele nu pot afecta în mod semnificativ producția de oxitocină. Alimentele cresc ușor ușor nivelul hormonului din sânge.