Persoanele active până seara târziu sunt mai predispuse la stres

Studiul recent realizat arată că persoanele nocturne, active până la ore târzii din noapte, răspund mai puţin bine la stres şi prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta comportamente riscante precum fumatul şi consumul de alcool comparativ, cu cele matinale, potrivit ANSA, citată de Agerpres.
Oboseală. FOTO Shutterstock
Oboseală. FOTO Shutterstock

Este vorba despre un studiu realizat la Universitatea din Pisa, Italia, pe un eşantion alcătuit din 120 de adulţi sănătoşi.

„Analizarea comportamentelor şi obiceiurilor asociate somnului de-a lungul anilor a demonstrat că nu suntem cu toţii la fel”, a remarcat coordonatorul studiului, Ugo Faraguna, de la Universitatea din Pisa.

Potrivit cercetătorului, aproximativ 15 procente dintre oameni pot fi definiţi drept „bufniţe’, adică sunt mai activi noaptea: „stau treji până târziu şi se confruntă cu dificultăţi dimineaţa”, a explicat el.

„Pe de altă parte, aproximativ 15 procente tind să se trezească foarte devreme şi să profite la maximum de primele ore ale zilei, aşa-numitele ciocârlii”, a adăugat cercetătorul.

Capacitate mai redusă de a gestiona evenimentele traumatice

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele nocturne au o capacitate mai redusă de a gestiona evenimentele traumatice sau stresante, cum ar fi doliu sau divorţ, răspunsurile lor ducând uneori la comportamente riscante, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool.

În cadrul studiului pentru monitorizarea calităţii somnului au fost utilizate brăţări concepute de start-upul Sleepacta de la Universitatea din Pisa.

Studiul, a cătui autoare principală este Francy Cruz Sanabria, a fost publicat în jurnalul ştiinţific Chronobiology International,.

Potrivit autoarei studiului, cercetarea amintită reprezintă un prim pas către creşterea nivelului de conştientizare asupra importanţei calităţii somnului, „aşa cum s-a întâmplat cu monitorizarea tensiunii arteriale în vederea reducerii riscurilor de probleme circulatorii„.

Cuvinte cheie