Portretul de psiholog. Ecaterina Augustinov

Portretul de psiholog. Ecaterina Augustinov

Ce face un psiholog? Cum arată o zi din viața acestuia? Vrei să afli mai multe despre rutina zilnică a celor care se ocupă cu tratarea și consilierea oamenilor.

Iata o zi din viața unui terapeut , cu psiholoaga Ecaterina Augustinov.

Psychologies: Cum îți începi ziua? Ai vreun obicei sau ritual specific?

Ecaterina Augustinov: Dimineața obişnuiesc să mă trezesc puțin mai devreme şi să-mi rezerv un timp pentru mine. Deschid larg geamul, pentru a respira răcoarea dimineții, îndreptându-mi atenția exclusiv spre momentul prezent și aleg să contemplu pentru câteva minute o imagine plăcută din exterior. Pentru a mă conecta cu corpul meu și a mă înviora în lipsa cafelei, fac câteva exerciții de stretching și beau un pahar cu apă. Vizualizez în continuare lucrurile pe care le am de făcut în acea zi și sunt recunoscătoare pentru tot ce este bun în viața mea.

Am vrea să te cunoaștem mai bine, din punct de vedere profesional. Ce presupune munca de terapeut, cum arată o zi de lucru?

E. A.: Înainte de a mă întâlni cu clienții obișnuiesc să revăd aspectele importante referitoare la parcursul lor psihoterapeutic. Mă pregătesc pentru ședințele de terapie documentându-mă, planificându-mi activitatea, consultând notițele din timpul întâlnirilor cu clienții. Următorul interval de timp îl dedic sesiunilor de psihoterapie. Munca de terapeut presupune a-l însoți pe celălalt să-și poată înțelege mai bine propriile gânduri, emoții și comportamente în vederea atingerii obiectivelor și a îmbunătățirii calității vieții.

Cum reușești să fii mereu prezentă, ancorată în momentul de acum, și cum reușești să nu te lași copleșită de problemele întâlnite în ședințele de terapie?

E. A.: Ancorarea în prezent cu ajutorul tehnicilor de respirație este o practică foarte populară în rândul terapeuților.  Ca psihoterapeuți, suntem conectați cu clienții noștri, fiecare persoană cu care interacționăm ne oferă un prilej de autocunoaștere.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai avut până acum, în practica de terapeut?

E. A.: Conectarea și empatia sunt esențiale în procesul psihoterapeutic. Poate fi solicitant din punct de vedere emoțional, dacă, în decursul mai multor zile, aproape fiecare client relatează despre evenimente traumatice sau se confruntă cu afecțiuni fizice serioase.

Povestește-ne puțin și despre cele mai frumoase realizări, despre momentele bune pe care le prilejuiește această meserie.

E. A.: Atunci când clientul are anumite conștientizări și-și descoperă resursele, când începe să facă schimbări și apar primele rezultate, sunt momente de împlinire și bucurie. Pe măsură ce terapia avansează și persoana se simte din ce în ce mai bine, schimbările pozitive se reflectă în viața de cuplu, în relațiile cu copiii, familia, prietenii, colegii de lucru.

Ce recomandări ai pentru cititori în materie de dezvoltare (cărți, filme, cursuri, etc.)?

E. A.: Fiecare persoană are preferințe și interese diferite, oferta este tot mai variată și bogată în materie de cărți, filme și cursuri. În funcție de etapa de viață și de forul lor interior, unii vor fi mai atrași de cărți, iar alții de filme, muzică, emisiuni. Există o mulțime de filme și seriale interesante care abordează aspecte psihologice, fiecare poate alege titlurile ghidându-se după preocupările personale. Simpla vizită într-o librărie va scoate în calea unui cititor titluri fascinante și o mulțime de autori, menționez aici pe Daniel Siegel, Irvin Yalom, Gabor Maté, Françoise Dolto.

Unde și cum îți găsești inspirația pentru fiecare zi din viața ta?

E. A.: Gândurile legate de ce-mi doresc să fac îmi apar de obicei în momentele de destindere. Sunt o persoană atentă la schimbările pe care le observ în societate și-mi place să reflectez în legătură cu fiecare aspect pe care-l consider relevant. Mă preocupă diferențele culturale care formează diversitatea acestei lumi.

Ce tehnici și metode folosești pentru a depăși situațiile mai dificile din viață?

E. A.: Primul pas este să accept situația, indiferent ce emoții îmi trezește aceasta, apoi îmi aloc o perioadă de timp în care sunt deschisă la toate soluțiile posibile care îmi vin în minte. Acest exercițiu de brainstorming mă ajută să găsesc câteva potențiale rezolvări. Verific care sunt aspectele care se află în controlul meu și-mi fac un plan, pe care-l elaborez mai în detaliu. În același timp am grijă să mă odihnesc suficient, să am o dietă echilibrată și să petrec timp cu cei dragi. Dacă simt nevoia să discut cu cineva, apelez la o persoană apropiată. Mă ajută să am grijă de emoțiile mele când fac „journaling”. Această practică mă destinde și îmi lărgește perspectiva asupra oricărei situații dificile. Mă gândesc că orice problemă este, până la urmă, o lecție valoroasă, care-mi va fi de folos cândva. În momente mai dificile și terapeuții apelează la serviciile altor terapeuți.

Cum îți închei ziua de lucru? Ce faci la sfârșitul zilei pentru a te relaxa?

E. A.: După ce termin de notat în agendă lucrurile relevante pentru a doua zi, fac puțină mișcare ușoară pentru a mă destinde și-mi fac timp să comunic cu persoanele apropiate. Reflectez la ziua care a trecut, mă gândesc cu recunoștință la tot ce a fost pozitiv și la ce am învățat despre viață în general.

Cuvinte cheie