Calendarul ecologic! Ziua de 11 ianuarie nu a fost aleasa intamplator, ci la initiativa mai multor organizatii ecologiste ( World Wildlife Fund , Wildlife Conservation Center ) pentru a marca cea de-a 80-a aniversare de la infiintarea Rezervatiei Naturale Barguzinsky din Rusia . Astfel, aceasta zi a fost inscrisa in anul 1997 in calendarul sarbatorilor de mediu .
STIATI CA?
Cea mai mare rezervatie naturala din lume : Parcul Național Nord-Estul Groenlandei ( Northeast Greenland National Park , Greenland )
Tara cu cele mai multe parcuri nationale din Europa : Rusia
Cea mai veche rezervatie naturala din Romania : Padurea Letea
Cele mai intinse arii protejate din Romania : Muntii Apuseni , Delta Dunarii , Portile de Fier
Ziua Mondiala a Rezervatiilor si a Parcurilor Naturale este sarbatorita in intreaga lume an de an cu scopul de a evidentia importanta conservarii si protejarii habitatelor si speciilor naturale importante ; acestea intinzandu-se pe suprafete vaste care includ complexe de ecosisteme terestre sau acvatice , precum lacuri si cursuri de apa, zone umede cu specii de flora si fauna unice .
Calendarul ecologic
Conform legislației în vigoare , o zonă naturală protejată este definită ca orice specie de plante sau animale sălbatice , element biogeografic , peisagistic , geologic , paleontologic , speologic sau de altă natură , și valoare ecologică , științifică , sau poate reprezenta terenul și/sau corpul de apă pe care rezidă o anumită structură , o cultură în care se instituie un sistem special de protecție și conservare , conform prevederilor legale .
Romania cuprinde arii protejate de interes national, precum rezervatiile naturale de tip stiintific , rezervatii naturale declarate monumente ale naturii , rezervații naturale de tip geologic , floristic , faunistic , avifaunistic , peisagistic sau mixt și zone umede .
Calendarul ecologic
In tara noastra , primele preocupari de conservare a naturii dateaza din secolul al XIX-lea . In anul 2008 , existau 20 de parcuri nationale si naturale si 939 de arii protejate , cat si 3759 de specii de plante si 288 de specii de animale la nivel national . Printre acestea se numara urmatoarele:
- Muntii Maramuresului ;
- Putna-Vrancea ;
- Parcul Natural Comana ;
- Parcul Natural Apuseni ;
- Parcul Natural Vacaresti
Presedintele Comisiei Internationale a Ariilor Protejate ( IUCN-International Union for Conservation of Nature ) a declarant de currant urmatorele: „Zonele protejate și conservate sunt soluții de importanță critică în combaterea simultană a crizei duble produse de schimbările climatice și de pierderea biodiversității . Creșterea investițiilor în aceste zone poate contribui nu numai la protejarea biodiversității , atât pe tărâmul terestru, cât și în mediul marin , dar, de asemenea, poate ajuta la asigurarea rolului lor de importante rezervoare de carbon, ajutând societățile umane să facă față impactului schimbărilor climatice prin reducerea riscurilor asociate pericolelor legate de climă.