Raceala si gripa pot fi prevenite cu uleiuri esentiale

Raceala si gripa pot fi prevenite cu uleiuri esentiale
essential oils with lemon and mint leaves ** Note: Shallow depth of field

Inainte de a cumpara anumite uleiuri esentiale si de a le folosi, trebuie sa stii cateva informatii despre ele. Unii oameni pot avea alergii la anumite plante din care uleiul este realizat. De asemenea, fiecare ulei se administreaza in mod diferit, in functie de nevoi, de varsta, dar si de modul de aplicare.

Ce sunt uleiurile esentiale si cum sunt produse?

Uleiurile esentiale sunt lichide hidrofobe, pure si concentrate, realizate din substantele volatile extrase din anumite plante. Sau mai simplu, uleiul esential este acel ulei sau lichid care iti ramane pe mana atunci cand strangi petalele, tulpina sau radacina unei plante. Pentru plante, acest lichid reprezinta de fapt sistemul de aparare impotriva bolilor si daunatorilor.

Metoda de extractie difera de la planta la planta, in functie de partea din care este facut uleiul: petale, radacina, tulpina. Astfel, exista urmatoarele tipuri de extractie: distilare, presare la rece, macerare sau extragere cu ajutorul solventilor.

Uleiurile esentiale sunt clasificate pe grade, in functie de calitatea si utilitatea lor. Astfel, exista uleiuri de grad A (terapeutice), de grad B (alimentare) si de grad C (aromatice).
Un alt mod prin care se diferentiaza uleiurile esentiale pure este modul de administrare, care poate fi: topical, intern, prin inhalare sau prin difuzare prin nebulizator.

Asa ca daca ai cumparat un ulei natural, citeste cu atentie cum se utilizeaza si ce alte beneficii mai poate avea asupra organimsului. Majoritatea metodelor prin care poti utiliza un ulei pur:

  • Inspirare sau inhalare din palme
  • Bai in care pui si cateva picaturi de ulei
  • Masaj al talpilor, gatului, spatelui, etc.
  • Picaturi in mancare sau bauturi
  • Inhalari fierbinti
  • Prin spray-uri sau difuzoare
  • Prin plasturi sau comprese
  • Prin atomaterapie, aromabratari sau aromalampa.

Uleiuri esentiale pure care previn si trateaza raceala

1. Tea Tree (Arborele de Ceai):
Uleiul Tea Tree actioneaza asupra unui spectru larg de bacterii si este foarte renumit pentru proprietatile antimicrobiene, antiseptice si antivirale. De asemenea, are efecte pozitive si in cazul infectiilor bacteriene, virale sau fungice. Studiile de specialitate arata faptul ca uleiul arborelui de ceai actioneaza impotriva unui virus in decurs de 5-10 minute din momentul administrarii.
Tea Tree are proprietati de dezinfectare si decongestionare si poate fi folosit pentru:

  • Reducerea inflamatiilor
  • Tratarea tusei, congestiei sau bronsitei
  • Tratarea racelii si durerii in gat

2. Lemn de cedru:
Uleiul pur de cedru are proprietati antiinflamatorii, antivirale si antiseptice, fiind folosit cel mai des pentru tratarea problemelor respiratorii. Ajuta la reducerea mucusului si la tratarea infectiilor sinusale, asigurand astfel un somn linistit. De asemenea, este recomandat si pentru ameliorarea tusei productive.

3. Oregano:
Uleiul natural de oregano este unul dintre cele mai recomandate uleiuri pentru raceala si gripa, fiind numit si antibiotic natural. Acesta combate infectiile si intareste sistmul imunitar. Are proprietati antifungice, antibacteriene si o actiune antivirala. Este folosit in general pentru tratarea tusei, dar ca un expectorant, pentru reducerea mucusului si tratarea durerii in gat.

4. Lavanda:
Uleiul esential de lavanda este renumit pentru actiunile benefice asupra intregului organism, insa el are proprietati puternice antiseptice si antiiflamatoare. Pe langa inducerea unui somn linistit, acesta trateaza afectiunile respiratorii, chiar si simptomele astmului bronsic. Asadar poate fi folosit pentru: reducerea secretiilor nazale, calmarea tusei, calmarea durerilor in gat, congestia sinusurilor, calmarea durerilor de cap si relaxarea muschilor.

5. Lamaie:
Este stiut faptul ca lamaia in sine aduce multe benificii asupra corpului nostru, insa si uleiul esential extras din ea este foarte benefic. Acesta este indicat in prevenirea si ameliorarea simptomelor de gripa, dar si impotriva infectiilor respiratorii. Este unul dintre uleiurile cu cele mai multe avantaje, precum: actiuni antibacteriene, antioxidante, antiinflamatorii, antiseptice, analgezice si energizante. Astfel, atunci cand vine vorba de raceala si gripa, el poate fi utilizat pentru:

  • Tuse si congestie
  • Inhibarea cresterii bacteriilor prin intarirea sistemului imunitar
  • Tratarea durerilor in gat.

6. Menta:
Nu in ultimul rand, un ulei care aduce avantaje organismului este uleiul esential de menta. Acesta are aceleasi proprietati precum uleiul de lamaie, ele fiind de altfel si cele mai benefice pentru organism. Uleiul de menta are efect antispasmodic si reda astfel o senzatie de calmare si racorire a corpului, reducand tusea. Este folosi frecvent ca tratament pentru:

  • Raceli simple
  • Tuse si dureri si inflamatii ale gatului
  • Infectii ale sinusurilor, infectii respiratorii
  • Reducerea mucusului si a febrei
  • Dureri de cap
  • Congestie toracica.
Cuvinte cheie