Simbolul geniului universal – William Shakespeare la aniversarea a 459 de ani de la naștere

Poet, dramaturg, om de teatru, actor și îndrumător artistic, William Shakespeare este considerat cel mai mare scriitor englez din toate timpurile. A creat o operă uriașă în care a cuprins toate problemele majore ale vremii sale și a abordat specii dramatice atât de diverse ca dramă istorică, tragedia sau comedia, în toate aceste domenii realizând capodopere neântrecute de nici un alt dramaturg al lumii.

William Shakespeare s-a născut la 23 aprilie 1564 la Stratford-upon-Avon, în Anglia, fiind al treilea copil în familie. Tatăl său era negustor de piei, lână și produse agricole. La puțin timp după nașterea lui William el a devenit primarul orașului, iar mama sa era fiica unui mic nobil.

Shakespeare a urmat, probabil, timp de doi ani cursurile Școlii de Gramatică Regele Eduard VI din Stratford, apoi l-a ajutat pe tatăl său în numeroase îndeletniciri ale acestuia. În jurul anului 1576 situația materială a familiei s-a înrăutățit și din această cauză talentatul William nu a fost trimis la universitate.

În 1582, la vârsta de 18 ani, Shakespeare s-a căsătorit. Soții Shakespeare au avut trei copii. La vârsta de 21 de ani Shakespeare a plecat la Londra, unde a intrat în lumea teatrului, adaptând piese, interpretând roluri și scriind lucrări originale, cu care a câștigat o mare faimă.

William Shakespeare și-a început cariera pe scena literară în anul 1585, le Londra, afirmându-se ca poet și autor dramatic. Pe parcursul a 22 de ani de activitate dramatică, Shakespeare a dat scenei 37 de piese: 10 drame cusubiecte din istoria Angliei, 7 inspirate din istoria greco-romană, 5 așa-numite „mari tragedii” și 150comrdii. Opera sa cuprinde de asemenea 154 de sonete și câteva poeme.

În 1611, după o glorioasă carieră dramatică, Shakespeare s-a retras în orașul său natal, dar a menținut legătura cu teatrul londonez timp de câțiva ani. S-a stins din viață la 23 aprilie 1616, în ziua când împlinea 52 de ani.

Prin varietatea și profunzimea ideilor, prin gama largă de personaje și prin adânca vibrație emoțională a sentimentelor pe care le degajă, creația lui Shakespeare reprezintă o culme a literaturii engleze și universale, iar scriitorul rămâne celebru pentru eternitate și nu doar pentru o generație.