Fiziciana Marcia Barbosa, după ce se plânge că e acuzată că se ocupă de fleacuri (cu apa, pentru un fizician) în loc de, să zicem, nanotuburile de carbon, ne transmite un avertisment: „A subestima apa este o greşeală de neiertat!”
Apa prezintă nu mai puţin de 72 de anomalii! Adică de greşeli, cumva intenţionate, pe care le fac Fizica şi Chimia cu blânda moleculă de H2O. Haideti sa descifram cateva din proprietăţile bizare ale apei:
- În toate cele trei stări de agregare ale sale, apa face trei „greşeli” fizice greu de înţeles (dar uşor de iertat): ca gaz, este unul dintre cele mai uşoare, ca lichid, e mult mai densă decât oricare altul, ca solid e mult mai uşoară decât ar fi de aşteptat;
- Mai mult, este în acelaşi timp şi lunecoasă şi lipicioasă – iar neortodoxa doamnă Barbosa ne avertizează că multe alte surprize se vor ivi atunci cînd vom face legătura între molecula de H2O şi fenomenul de supraconductivitate la temperatură ordinară;
- Căldura latentă de evaporare mare împiedică deshidratarea şi răcirea prea rapidă a organismelor;
- Apa hidratează bio-macromoleculele (proteine, acizi nucleici), asigurându-le astfel structuri tridimensionale extinse şi, în consecință, funcţii biologice;
- Apa ionizează şi permite schimbul de protoni între molecule;
- Capacitatea calorică mare a apei transformă oceanele în rezervoare de căldură pentru organisme şi regulatoare pentru climatul planetei;
- Densitatea apei variază în mod neobişnuit în funcţie de temperatură: la răcire, substanţele se contractă, apa nu; sloiurile plutesc pe râuri, cuburile de gheaţă plutesc în paharele cu whisky;
- Sub 0°C, râurile îngheaţă de la suprafaţă spre adâncuri, protejând astfel viaţa;
- Tampon împotriva oscilaţiilor de temperatură, asigură stabilitatea vieţii;
- Apa are un grad de compresibilitate extrem de scăzut, iar viteza de propagare a sunetului prin apă (de 4,3 ori mai mare decât prin aer) sporește cu creşterea temperaturii până la 74°C (cine ştie ce aplicaţii vor găsi experţii în termodinamică şi fizica sunetului în viitorul apropiat?);
- Zguduitor: banalele molecule de apă se auto-organizează în clusteri icosaedrici realizaţi prin legături de hidrogen. (Oare asupra acestor structuri să fi intervenit experimentele Profesorului Mânzatu?);
- Comportamentul cuantic al moleculelor H2O, D2O şi T2O diferă semnificativ, din motive încă insuficient clarificate; amintesc că D (deuteriul) şi T (tritiul) sunt izotopi ai hidrogenului, având față de atomul de hidrogen unul, respectiv doi neutroni suplimentari în nucleu;
- Apa fierbinte îngheaţă mai repede decât apa rece!
- Paradoxul (al câtelea?) presiune – densitate: la presiune înaltă, moleculele de apă se îndepărtează unele de altele (să te cruceşti, nu alta!);
- Vâscozitate şi tensiune superficiale ilogic de mare;
- Fiecare moleculă de H2O poate forma până la patru legături de hidrogen, ceea ce generează o structură tetraedrică stabilă;
- aici apare o proprietate secundară uluitoare: la densitate şi presiune ridicate moleculele de apă „lunecă” mai repede – un experiment absolut scandalos făcut după anul 2000 şi repetat în mai multe laboratoare a arătat că, atunci când apa este confinată (înghesuită) în interiorul unui nanotub de carbon, moleculele se aliniază după o linie unică în interiorul nanotubului, iar apa curge… de 1.000 de ori mai repede decât ne-ar fi indicat legile termo şi hidrodinamicii!
- Si lista continua…
În sfârşit, o adevărată declaraţie de dragoste a savantei braziliene faţă de obiectul studiului ei: cea mai bună unealtă pe care ne-o furnizează anomaliile apei este Viaţa însăşi…
sursa :https: //stiintasitehnica.com/experimente-cu-apa-anomaliile-apei/