Comemoram erupția Muntelui Vezuviu de Ziua Vezuviului, care are loc pe 24 august în fiecare an.
Deși majoritatea dintre noi nu știm cum arată o erupție vulcanică, putem presupune că pământul bubuie și geme în timp ce începe să fiarbă și să se rostogolească. Erupțiile vulcanilor sunt marcate și de apariția unui nor de cenușă întunecată care se mișcă odată cu vânturile și se răspândește departe și lat.
În cele din urmă, roca topită strălucitoare și extrem de fierbinte curge pe deal pentru a distruge natura și viața umană. Aceștia sunt doar câțiva dintre markerii unei erupții vulcanice.
Cu toate acestea, se crede că erupția Vezuviului a fost una dintre cele mai mortale din istorie. În această zi, ne amintim de viețile pierdute în urma acestei erupții.
La 24 august, anul 79 î.Hr., după secole în care s-a aflat în stare latentă, vulcanul Vezuviu erupe în sudul Italiei de astăzi, devastând prosperele orașe romane Pompei și Herculaneum și ucigând mii de persoane. Orașele, acoperite de un strat gros de material vulcanic și noroi, nu au fost reconstruite niciodată și au fost uitate în cursul istoriei. În secolul al XVIII-lea, Pompei și Herculaneum au fost redescoperite și excavate, aducându-se probe arheologice fără precedent despre viața de zi cu zi a civilizației antice.