1 Mai – Ziua Internațională A Muncii. ”Zi Cultural-Distractivă”

In Agenția de Impresii On

 

La originea zilei de 1 Mai stă reducerea normei orare zilnice decretată de Congresul Internaționalei Socialiste în 1889, fiind de atunci comemorată prin manifestatii muncitorești. La 1 mai 1886, peste 300 000 de muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au mărșăluit pentru a-și susține cauza, fiind prima dată când a fost sărbătorită ziua de 1 Mai. Cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au participat 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 se aflau în grevă. Câteva zile mai târziu, în Piața Heymarket din Chicago, unde numărul greviștilor a ajuns la peste 65 000, lucrurile au escaladat și poliția a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morți și răniți.

La noi, 1 Mai a devenit acum sinonim cu distracțiile de la malul mării, mersul la munte sau ieșirea cu prietenii la un grătar.

În Romania, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890 de către mișcarea socialistă. În perioada comunistă, în statele socialiste se desfășurau manifestații ample la care participau oamenii muncii, tinerii și sportivii. Era un prilej de a se ”raporta marile realizări”. În România, ziua de 1 Mai a fost marcată, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpenești. Primele demonstrații muncitorești organizate la noi în țară au avut loc în 1945, la București, iar ultimele s-au desfășurat în 1971.

 

 

 

 

 

 

În fiecare an la 1 Mai se sărbătorește, începând din 1889, în peste 80 de țări, Ziua internațională a muncii.

Statele Unite și Canada sărbătoresc Ziua muncii în prima zi de luni a lunii septembrie.

 

 

You may also read!

Depresia apare atunci când oamenii nu-şi mai înţeleg menirea pe acest pământ

S-a retras din lume la poalele Munţilor Şureanu, unde trăieşte în post şi rugăciune, cu bucuria de a fi

Read More...

Cum sa ajungi la TINE/SINE!

Convingerile ne determina comportamentul atata timp cat nu suntem constienti de ele. Unele dintre acestea nu ne mai sunt

Read More...

Pegas a prezentat o bicicletă inteligentă la târgul de tehnologie din Las Vegas

Pegas a prezentat la târgul de tehnologie CES Las Vegas un nou proiect – o bicicletă inteligentă, de antrenament.

Read More...

Mobile Sliding Menu