Emisiunea „Business Philosophy” de la Canal 33, programată miercuri, 22 noiembrie, de la ora 18:00, a avut-o ca invitată pe Neacşu Cristina, Manager de Comunicare la Coaliţia pentru Economie Circulară – CERC şi responsabil CSR GreenGroup, Specialist ȋn Afaceri publice, cu o bogată experienţă ȋn domeniul industriei reciclării, absolventa a Institutului Diplomatic Romȃn şi a Universităţii de Economie şi Business din Beijing.
Ȋn cadrul emisiunii prezentate de Vlăduţ Ileana am aflat detalii despre modul ȋn care putem aloca o parte din bugete şi resursele economice ale companiilor ȋn grija faţă de mediul ȋnconjurător, cum putem veni ȋn ȋntȃmpinarea nevoilor comunităţii şi susţine creşterea acesteia.
Ȋn orice domeniu de activitate putem ȋmbina creşterea economică cu creşterea gradului de informare, conştientizare şi educare a oamenilor implicaţi. Care este viziunea GreenGroup ȋn această direcţie?
Cristina: “Acesta este și crezul nostru la GreenGroup. În general, societatea funcționează pentru binele banilor, nu pentru binele oamenilor. Ne-am dorit să ieșim din acest tipar comportamental, creând un mediu mai bun pentru comunitatea unde ne desfășurăm activitatea (nu doar joburi în comunitate). Avem această responsabilitate față de comunitate.”
Despre GreenGroup– istoria începe în anul 2002 cu prima fabrică de reciclare PET-urilor, în Buzău. Urmează în 2006 linia de producție a fibrei poliesterice din 100% material reciclat (în 2017 o altă linie deschisă la Urziceni). În 2009 am deschis și prima fabrică de reciclare a echipamentelor electrice și electronice, urmată de o alta la Câmpia Turzii.
În 2013 am deschis ți o fabrică de reciclat deșeuri sticlă post consum.
Ne-am completat portofoliul și cu firme care activează în domeniul gestiunii de deșeuri industriale, soluții de raportare a serviciilor de mediu și transferul responsabițității producătorilor. În prezent avem în portofoliu 11 companii, prezență regională în 3 țări: România, Lituania și Slovacia, cu 2100 angajați.
5 direcții de implicare/sustenabile ale GreenGroup:
- Oferim produse sustenabile, ce susțin economia circulară și neutralitatea climatică.
- Avem grijă de natură, protejăm resursele naturale, solul și apa și contribuim la regenerarea ecosistemelelor
- Nimic nu este mai important decât sănătatea și binele angajaților noștri.
- Suntem un partener corect de business, promovând un comportament etic și responsabil.
- Suntem un vecin prietenos, asigurând locuri de muncă în comunitate și contribuind la dezvoltarea comunităților din jurul nostru.
Să discutăm despre modul ȋn care un business poate (RE)investi ȋn grija faţă de oameni şi faţă de mediul ȋnconjurător, despre cum poate veni ȋn ȋntȃmpinarea nevoilor comunităţii şi susţine creşterea acesteia. Ȋn ce mod programele CSR şi economia circulară aduc beneficii pe termen lung şi susţin viața ȋntregului?
Cristina: Economia circulara este un model economic regenerativ, care decuplează creșterea economică de la consumul de materii prime obținute prin extracție si care permite în schimb extinderea vieții produselor prin închiriere, reutilizare, reparare și reciclare. Economia circulară aduce beneficii atât companiilor, cât și societății și mediului înconjurător.
Principiile economiei circulare:
design out waste • keep materials in use • regenerate natural systems
Cum putem aloca o parte din bugete şi resursele economice ale companiilor ȋn grija faţă de mediul ȋnconjurător, cum putem veni ȋn ȋntȃmpinarea nevoilor comunităţii şi susţine creşterea acesteia?
Cristina: companiile pot direcționa o cotă de 20% din impozitul pe profit către proiecte sociale, comunitare. Până la urmă, prin prisma propriilor angajați, ele cunosc cel mai bine nevoile comunității unde își desfășoară activitatea.
Cum putem ȋmbina creşterea economică cu creşterea gradului de informare, conştientizare şi educare a oamenilor direct sau indirect implicaţi ȋn activităţile companiilor care operează pe piaţa din Romȃnia?
Cristina: CSRul pentru GreenGroup nu este doar un instrument de atingere a unor obiective de ESG (analiza sustenabilității unei companii prin prisma a trei factori: mediu, social și guvernanță), ci face parte din ADNul nostru.
Deși industria în care activăm are un impact mai scăzut asupra mediului – reciclarea PETlui contribuie cu aprox. 65%-70% la reducerea emisiilor de CO2, față de producția din materiale virgin/petrol – procesul de producție impune utilizarea de resurse – apă, gaze, energie electrică. Încercăm să reducem impactul asupra mediului prin utilizarea de energie verde, optimizarea parametrilor tehnici ai utilajelor, reducerea pierderilor si eliminarea deșeurilor industriale.
Direcțiile GG de CSR: COMUNITĂȚI (SĂNĂTATE – echipamente pe timpul pandemiei, Spitalele din Buzau, mobilitate electrica, și EDUCAȚIE – Fondul Științescu, clubul de robotică, Săptămana Verde, centrul pentru copii institutionalizati din Buzau), MEDIU, ECONOMIE CIRCULARĂ ( Buzău circular- CinePark, Parcul Drăgaica, Aparatul de fapte bune)
Ce proiecte de viitor se conturează pe zona CSR?
Cristina: In 2024, ne-am propus să consolidăm direcțiile deja stabilite prin proiecte care sunt relevante pentru angajați și comunitățile în care ne desfășurăm activitatea, care să contribuie la parcursul nostru ca și campion al circularității.
Exemple: parc la Campia Turzii, cursuri de economie circulară în școli în Săptămâna Verde, dotări pentru cabinetele medicale din zonele rurale.
Care sunt perspectivele tinerei generaţii asupra economiei circulare?
Cristina: Educarea tinerelor generații prin schimbarea obiceiurilor de consum excesiv și necorelate cu nevoile reale, cât și a mentalității lineare ”take-make-waste”. Prin design un produs poate fi circular, poate fi produs folosind materii prime reciclate, poate fi proiectat astfel încât să permită înlocuirea sau repararea anumitor componente, iar la finalul ciclului de viață, poate fi reîntors în industrie prin reciclarea părților componente.
Conflictele actuale se întâmplă pentru a obține controlul asupra unor resurse. Acest comportament este generat de modelul economic liniar. În economia circulară, nu există competiție pentru resurse, pentru că resursele sunt generate tot de societate.
Azi consumăm 1,5 planete, distribuirea responsabilității asupra consumului de resurse nu este însă echitabilă. Nu putem compara consumul anual de resurse al marilor economii, cu cel al țărilor în curs de dezvoltare.
VIDEO – urmăreste emisiunea integral aici: