Ce alimente se strică cel mai repede în zilele caniculare

Ce alimente se strică cel mai repede în zilele caniculare

Alimentele preparate în casă, cât și pachetul pe care îl luăm la drum, în călătorii sau la serviciu, se pot deprecia în timp scurt pe această vreme cu temperaturi extreme si în zilele caniculare.
Românii ar trebui să evite excesele alimentare FOTO Shutterstock
Românii ar trebui să evite excesele alimentare FOTO Shutterstock

Atunci când vremea este caniculară, este bine să consumăm alimente pe care corpul nostru nu este nevoit să le digere o perioadă de timp lungă.

Unele alimente se pot deprecia rapid la temperaturi ridicate, precum cele din această perioadă.

Specialiștii au făcut și un experiment din acest punct de vedere, după ce au ales mai multe produse pe care le-au testat pentru a vedea ce se întâmplă cu ele la temperaturi de 37 de grade Celsius. Au ales un cașcaval cu procent ridicat de grăsime, o prăjitură cu cremă, un pachet de unt, o mâncare cu sos de smântână, o salată cu legume apoase și un piureu pentru bebeluși.

„După o oră, cașcavalul arată ca o clătită. Untul s-a scurs, prăjitura s-a dezintegrat, salata s-a uscat, restul a prins crustă. Și legumele cu multă apă, cum sunt roșiile și castraveții, se alterează imediat, dacă nu sunt intacte. Așadar, în lipsa unei lăzi frigorifice, atenție ce puneți în sandvișurile pentru plajă. La mâncărurile calde, termenul de valabilitate scade la o treime, când este caniculă. Inclusiv oala de ciorbă n-ar trebui să stea mai mult de două ore afară după preparare. Accelerați răcirea, scufundând vasul în chiuvetă, dar nu puneți alimentele calde în frigider”, susțin specialiștii.

Ei recomandă celor care își comandă mâncarea de la restaurante să o facă de la cele mai apropiate de locul de destinație.

„Această perioadă de transport să fie cât mai scurtă. Bacteriile patogene se dezvoltă foarte bine, și chiar dacă noi nu ne dăm seama că microbiologic ele sunt contaminate, dezvoltăm toxiinfecții alimentare care încep cu probleme digestive, cu greață, cu vomă, cu dureri de cap, și care pot fi din ce în ce mai grave. Produsele pe care le luăm, să le păstrăm într-o ladă frigorifică”, a declarat pentru stirileprotv.ro Denişa Duță, expert în chimie alimentară.

Și băuturile așa zis răcoritoare se alterează de la căldură, dar pot apărea efecte adverse și de la pet-uri, care în fabricarea lor conțin un amestec de substanțe toxice pentru organism.

„Nu este recomandat ca apa să fie depozitată, păstrată la temperaturi ridicate și expusă la lumină. În niciun caz să depășească 40 de grade”, spune Gabriel Mustățea, Șeful Laboratorului de ambalaje ICA.

Specialiștii mai recomandă cetățenilor să cumpere pepeni fără să-i încerce, întrucât cuțitul care nu este steril poate introduce în fruct bacterii care accelerează fermentarea.

Cuvinte cheie