Cum să eviți reprimarea emoțiilor

Există o legătură foarte strânsă intre minte și corp deci cu reprimarea emotiilor.  De aici și celebrul dicton „minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Cu toate că pare greu de crezut, starea psihică ne poate influența foarte mult starea fizică.
Factorii psihologici au o mare influență asupra funcțiilor organismului. Foto: Shutterstock (Arhivă)
Factorii psihologici au o mare influență asupra funcțiilor organismului.

De cele mai multe ori, afecțiunile pot fi „alimentate” de starea mentală și emoțională. Astfel, bolile se pot înrăutăți în orice moment. De aceea, este important să nu neglijăm sănătatea emoțională.

De-a lungul vieții cu toții am experimentat furie, frică, dar și veselie. Ne exprimăm emoțiile prin procese și schimbări fiziologice: furia provoacă palpitații ale inimii, tensiunea arterială crește, iar veselia ne provoacă râsul.

Fără doar și poate, factorii psihologici au o mare influență asupra funcțiilor organismului și asupra tulburării acestor funcții. Este important să nu ne reprimăm emoțiile pentru că organismul nostru poate avea de suferit.

În cazul în care nu ne expteriorizăm aceste stări, ele se vor manifesta la nivelul corpului prin diverse boli psihosomatice, precum migrene, ulcer, colon iritabil, astm sau dermatită.

Iată cum să eviți reprimarea emoțiilor:

  • Practică zilnic sinceritatea emoțională.
  • Este necesar să îți acorzi zilnic timp doar pentru tine, minimum o oră.
  • Practică tehnici de gestionare a stresului și de relaxare, precum exerciții de respirație, meditație și yoga.
  • Fă sport. Este cunoscut faptul că exercițiile fizice ne pot face să ne simțim mai bine.
Cuvinte cheie