Moduri prin care ne autosabotăm. Să facem pace cu propria imperfecțiune

Moduri prin care ne autosabotăm. Să facem pace cu propria imperfecțiune

Autosabotarea îmbracă multe forme, iar de cele mai multe ori este cauza directă a eșecurilor din viața noastră. Schimbarea vine când decidem să ne punem pe primul loc și să ne schimbăm gândirea.

 

ne autosabotăm
Autosabotarea îmbracă numeroase forme

Principala cauză a eșecului, fie că vorbim de viața personală sau de job, este autosabotarea.

Psihologul Stelian Chivu spune că autosabotarea poate fi fizică, atunci, de pildă, când sistemul imunitar se află în pragul colapsului din cauza propriilor noastre acțiuni (prin somatizare), și emoțională, când nu reușim să ne controlăm teama de ce s-ar putea întâmpla în viitor.

Autosabotarea acționează în special la nivel mental prin programe de genul „nu pot”, „nu merit” sau „nu sunt suficient de bun”. Autosabotarea este de multe ori conștientă. De pildă, atunci când mănânci prea mult și știi că îți va aduce kilograme în plus la greutate.

Perfecționismul

Când vorbim de autosabotare, vorbim practic de o luptă cu noi înșine. Cu alte cuvinte, ne facem rău cu mâinile noastre. Potrivit specialistului, acest lucru se întâmplă din cauza unor traume emoționale și comportamente abuzive la care cel în cauză a fost supus în copilărie.

„Perfecționismul în exces este o tulburare de personalitate, în care predomină gândirea irațională. Este un set de caracteristici psihologice ce arată o insuficiență în funcționarea normală a personalității și o imaturitate în gândire”, explică psihologul Stelian Chivu cum funcționează una din formele autosabotării.

Perfecționismul poate duce la probleme psihologice grave, cum sunt depresia și anxietatea. „Trebuie să se înțeleagă că imperfecțiunea nu se pedepsește. Important este să iubești ceea ce faci, așa cum te pricepi să faci”, ține să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Mulți dintre noi obișnuiesc să se critice pentru orice lucru pe care îl fac. Autocritica este necesară atunci când este constructivă, dar se transformă într-un dezastru când este excesivă. Cheia este echilibrul între autocritica sănătoasă și cea excesivă.

Izolarea socială

Mulți dintre noi se izolează de multe ori de restul lumii, tendință ce s-a accentuat după izbucnirea pandemiei.

Psihologul Stelian Chivu spune că asta ne afectează emoțional și mental, iar în timp ne poate face depresivi și poate duce la obezitate, sedentarism, accidente vasculare cerebrale, boli cardiovasculare și boli mentale.

Cuvinte cheie