Cum ne afectează anxietatea nocturnă sănătatea

Cum ne afectează anxietatea nocturnă sănătatea

Anxietatea nocturnă este un disconfort resimțit înainte de culcare, dar și în timpul somnului. Aceasta produce o stare de neliniște, de îngrijorare excesivă. Chiar și oamenii care par să nu aibă o problemă de anxietate se trezesc uneori noaptea din cauza gândurilor obsesive la anumite probleme, scenarii negative și la viitor. Dacă ți se întâmplă des noaptea să încerci să adormi și să nu reușești oricât ai încerca, iar cu fiecare minut te simți tot mai anxios și mai îngrijorat, atunci este posibil să suferi de anxietate nocturnă. Acest fenomen este legat de insomnie, care poate să apară în anumite momente din diferite motive.

Anxietatea nocturnă te poate face să ai coșmaruri și să te trezești în mod frecvent din somn. Crizele de anxietate apar în timpul nopții și predispun la insomnie. Lipsa de somn și alte simptome pot afecta starea de sănătate și bunăstarea.

Anxietatea nocturnă – Cum se manifestă?

Simptomele produse de anxietatea nocturnă se intensifică noaptea și includ: insomnie, tahicardie, dificultăți de respirație, gânduri obsesive, greață, furnicături în mâini și picioare, uscăciune a gurii, transpirație și altele. Astfel de simptome pot crește riscul de tulburări de somn frecvente și insomnie mai mult sau mai puțin accentuată.

Anxietatea nocturnă poate să apară brusc, ea pur și simplu îți poate invada viața din diverse cauze. De pildă, dacă ai gânduri negative și încerci să te culci dar nu reușești să adormi, anxietatea este o problemă de sănătate care îți va alimenta și intensifica această situație negativă. Anxietatea nu te va lăsa să dormi, să te poți relaxa, chiar dacă ești destul de obosit și ai acea senzație de somn.

Oamenii pot experimenta anxietatea nocturnă deseori în viață, ea fiind rezultatul grijilor pe care le au cu privire la ceea ce li se întâmplă în viață. Această problemă este un fel de avertisment despre anumite situații care ar putea merge prost. Unii oameni se simt neliniștiți în anumite momente, sau când au probleme variate, cum sunt de pildă acelea financiare.

Potrivit medicilor, anxietatea nocturnă este rezultatul grijilor exacerbate, unele reale, altele imaginate. De asemenea, anxietatea nocturnă este o consecință a stresului cronic suferit, care duce la insomnie, la stări de nervi. Anxietatea este un sentiment rău care poate afecta adolescenții.

Pentru a ieși din această stare, trebuie identificată problema, sau ceea ce produce gânduri negative.

Cauzele anxietății

Lipsa somnului pot deriva din simptome asociate cu starea emoțională rea. Noaptea, corpul suferă o serie de modificări metabolice și psihologice, ce pregătesc acel om să adoarmă. Dacă ceva nu merge bine, atunci este posibil să fie o stare de anxietate nocturnă. Experții sunt că anxietatea este normală, însă dacă apare frecvent și intens, ea poate fi dăunătoare și periculoasă pentru sănătate.

 

 

Anxietatea poate fi produsă de o criză existențială. Unii oameni sunt îngrijorați de viața lor, de o criză financiară sau o problemă de sănătate. Uneori ei au afecțiuni psihice și au nevoie de un psiholog pentru a-și restabili starea de sănătate; un psihoterapeut poate ajuta oamenii să facă față anxietății nocturne și să scape de insomnie. Ideea este de a-și restabili starea de sănătate și echilibrul emoțional.

Tristețea este un răspuns emoțional la anxietatea nocturnă și arată că această problemă de sănătate a devenit cronică. Frustrarea poate să apară și ea din cauza incapacității de a adormi. Gama de emoții este variată și depinde de gândurile negative pe care le are acea persoană.

Anxietatea nocturnă apare și din cauza altor factori:

  • Stresul din timpul zilei, problemele zilnice destul de dificil de rezolvat
  • Obiceiul de a-ți concentra atenția pe problemele zilnice noaptea, când în mod normal ar trebui să-ți golești mintea de gânduri și să fii mai relaxat
  • Lumina albastră de la ecranul de laptop, smartphone, TV poate afecta sănătatea, poate avea efecte grave asupra stării de spirit și poate induce stări depresive, de anxietate și alte modificări ale creierului legate de astfel de afecțiuni psihice
  • Analiza la infinit a unor problemele care provoacă anxietate, mai ales noaptea și care ar trebui rezolvate și eliminate.

Oamenii pot suferi de insomnie și din cauza unor probleme de sănătate fizică și psihică, sau din cauza unor obiceiuri zilnice. De exemplu, mâncatul excesiv seara, consumul de alimente bogate în zahăr sau băutul cafelei prea târziu pot interfera cu somnul și vor provoca probleme de somn noaptea. Anumite medicamente pentru tratamentul depresiei, astmului, hipertiroidismului, bolii Alzheimer sau Parkinson pot avea efecte secundare, ce includ și insomnia.

Cum se poate trata anxietatea nocturnă?

Medicii spun că se poate urma un tratament cu medicamente și ceaiuri calmante. De asemenea, exercițiile fizice aduc multe avantaje, ele restabilesc condiția fizică și psihică. Conform studiilor cercetătorilor, exercițiile fizice induc o stare de bine, ajută la eliberarea serotoninei și endorfinelor. Prin sport se elimină stresul, anxietatea, se reduce nivelul de cortizol din corp. Asta va ajuta în relaxare și în combaterea insomniei.

Alimentația contează, ea contribuie la bunăstare. A avea un stil de viață sănătos înseamnă și a avea obiceiuri bune de nutriție și de somn. Seara nu se consumă alimente grele, bogate în calorii, pentru că ele pot cauza dificultăți de adormire. Trebuie de asemenea evitate anumite stimulente – ceaiul verde, cafeaua, băuturile de tip Coca-Cola.

Pentru a combate insomnia ai nevoie de un program de somn, care să permită ritmului circadian să rămână neschimbat și să promoveze un somn natural, de calitate.

Cuvinte cheie