Imagini si documente unice. Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual

27 octombrie – Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual

Iniţiativa aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Mai exact, în cadrul Conferinţei Generale din 2005.

Conform www.unesco.org, data de 27 octombrie are o semnificaţie aparte, fiind ziua în care, la rândul ei, cea de-a 21-a sesiune a Conferinţei Generale UNESCO, din 1980, a adoptat Recomandarea pentru salvgardarea şi conservarea imaginilor în mişcare.

După 25 de ani de la amintita Recomandare, UNESCO a considerat că eforturile în sensul păstrării şi îngrijirii documentelor audiovizuale trebuie intensificate. Astfel, scopurile urmărite prin marcarea Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt: aducerea la cunoştinţa publicului larg a importanţei păstrării documentelor audiovizuale; sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu; creşterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovizual.

 

În vederea atingerii acestor obiective, la 27 octombrie se încearcă strângerea de fonduri, încheierea de acorduri naţionale şi internaţionale între autorităţile cu responsabilităţi relevante pentru păstrarea amintitului patrimoniu, punerea pe agenda politică a importanţei conservării materialelor audiovizuale de patrimoniu etc.

audiovizual

Cuvinte cheie