Lista alimentelor alcaline și a celor acide. Indicele PRAL

Lista alimentelor alcaline și a celor acide. Indicele PRAL

În ultimii ani se vorbește din ce în ce mai mult despre dieta alcalină, câștigând mulți adepți care își doresc să adopte un stil de viață sănătos. Adepții dietei alcaline au în vedere echilibrul acido-bazic al corpului și consumă alimentele în mod adecvat.

Ce este dieta alcalină?

În cadrul dietei alcaline, produsele de origine animală și cele procesate sunt eliminate din alimentație. Aceasta are principii asemănătoare conceptului de Clean Eating sau alimentația curată, precum alimentația vegetariană și vegană.

Cu toate acestea, la baza ei stă altă idee: menținerea echilibrului acido-bazic din corp. Pentru a avea o alimentație echilibrată, consumul de alimente acide și bazice trebuie să fie, de asemenea, echilibrat. Această abordare provine din medicina alternativă.

Principiul: cantitățile ridicate de proteine, zahăr, cafea sau făină albă dăunează sănătății prin creșterea acidității corpului uman.

Astfel, vor apărea consecințele hiperacidității: oboseala, tulburările gastrice și intestinale sau lipsa energiei, dar și boli, precum alergii, osteoporoza sau guta, ar putea rezulta în urma hiperacidității.

Pentru evitarea acestor probleme de sănătate, dieta bazică presupune evitarea alimentelor acide. Se concentrează asupra alimentelor predominant alcaline sau complet alcaline. În această categorie intră preponderent alimentele de origine vegetală, precum fructele, legumele și salatele.

Medicul nutriționist a explicat care sunt alimentele care alcalinizează, dar și care sunt cele care produc aciditate.

”Proteinele fac pH acid, iar mineralele creează un pH alcalin”

”Când vine vorba de sănătate, toată lumea știe că aciditatea nu e bună. Când spui acid te gândești la ceva care arde, care oxidează. Cu excepția stomacului, care are un mediu acid pentru a distruge bacteriile din mâncare, restul organelor și celulelor funcționează optim în mediu bazic.

Menținerea echilibrului acido-bazic este esențial. Prin intermediul alimentației putem să influențăm acest echilibru, există alimente acidifiante și altele cu efect alcalinizant. Această acțiune depinde de compoziția lor nutritivă, mineralele și proteinele sunt elementele care fac să varieze pH-ul: proteinele fac pH acid, iar mineralele creează un pH alcalin.

Ce este indicele PRAL?

Un specialist german a definit indicele PRAL, acronimul de la Potential Renal Acid Load. Acest indicator măsoară încărcătura renală acidă și se exprimă în miliechivalenți raportați la 100g aliment.

Un PRAL pozitiv sau mai mare decât zero înseamnă un efect acidifiant asupra organismului.

Indicele PRAL negativ sau inferior lui zero corespunde efectului alcalinizant.

Un PRAL egal cu zero înseamnă efect neutru, alimentul nu influențează echilibrul acido bazic.

Alimentele procesate și produsele de origine animală pregătesc terenul pentru diferite boli

Oamenii de știință sunt de acord: un regim alimentar alcalinizant are efect benefic asupra organismului.

Produsele industrializate și ultra transformate, precum și consumul excesiv de proteine de origine animală, produc un mediu acid și pregătesc terenul pentru o serie de patologii”, explică medicul Mihaela Bilic.

Care este indicele PRAL pe categorii de alimente?

”Produse proteice, precum carnea, peștele și ouăle au indice crescut: 7,8 pentru vită/ 8,7 pentru pui/ 13,3 pentru porc și oaie, în jur de 7 pentru pește și fructe de mare și 7,47 pentru ouă.

Laptele și brânzeturile intră tot în categoria alimente acidifiante. Avem un indice pral 34 pentru parmezan, 15 pentru cașcaval, 6 pentru mozarella, 2,5 pentru lapte și 1,2 pentru iaurt.

Grăsimile alimentare sunt neutre vizavi de echilibrul acido bazic: indice PRAL zero pentru uleiul de măsline și de floarea-soarelui și 0,5 pentru unt, smântână și maioneză.

Alimentele procesate și produsele de origine animală pregătesc terenul pentru diferite boli

Oamenii de știință sunt de acord: un regim alimentar alcalinizant are efect benefic asupra organismului. Produsele industrializate și ultra transformate, precum și consumul excesiv de proteine de origine animală, produc un mediu acid și pregătesc terenul pentru o serie de patologii”, scrie medicul pe o rețea socială.

Legumele și fructele sunt alcalinizante

Legumele sunt alcalinizante: -14 pentru spanac, -5,2 pentru țelină, -4,9 pentru morcov, -4 pentru dovlecel și conopidă, -3,7 pentru ridichi și vinete. Broccoli ciupercile și ceapa au -1,5.

La fructe lucrurile stau la fel de bine, efect alcalinizant pe linie: -5,5 pentru banane, -4,8 pentru caise, -4 pentru struguri și kiwi, urmate de pară, măr, caise și ananas cu indice pral -2.

La capitolul leguminoase lucrurile se complică: avem efect alcalinizant pentru fasolea boabe cu indice pral -3, efect neutru pentru linte și efect acidifiant pentru năut, cu indice pral 2,6. Semințele și oleaginoasele sunt acidifiante, au valori cuprinse între 2,2 pentru migdale și 7,6 pentru alune.

Cerealele și făinoasele cresc aciditatea

Chiar dacă nu credeați, cerealele și făinoasele cresc aciditatea din organism: ovăzul are indice 13, fulgii de porumb au valoarea 6, făina de grâu și orezul 4,5 pâinea albă 3,7 iar pastele integrale 2,6. Quinoa și orzul sunt aproape neutre.

Concluzia? Indicele PRAL vine să confirme faptul că o dietă bogată în fructe și legume este alcalinizantă, deci sănătoasă. Cât despre alimentele cu indice PRAL crescut, ele nu trebuie eliminate din dietă, ci consumate în cantități mai mici.

Cuvinte cheie