„Mituri dulci”: Despre tipurile de carbohidrați și cum să îi consumi corect!

„Mituri dulci”: Despre tipurile de carbohidrați și cum să îi consumi corect!

Pentru cei care încearcă să slăbească, nimic nu sună mai tentant decât dulciurile. Unii rup nemilos toate legăturile cu zahărul, alții cred că o prăjitură va trece neobservată dacă va fi mâncată până la amiază. Care este adevărul?

Zahărul este un carbohidrat simplu, care spre deosebire de cel complex nu are frâne sub formă de fibră, ci ajunge direct în fluxul sanguin și determină eliberarea insulinei. Nu are absolut niciun rost să mănânci dulciuri înainte de examen sau în timpul unei urgențe la serviciu: creierul își va lua porția de glucoză din orice aliment care conține carbohidrați.

De asemenea, nu conta pe faptul că dulciurile îți vor îmbunătăți dispoziția în momentele dificile. Pentru o perioadă scurtă de timp, s-ar putea să te simți mai bine, dar pe termen lung, zahărul reduce rezervele de vitamina B1 în organism, lipsa căreia duce la neurastenie, depresie, oboseală și slăbiciune musculară.

Fructe la desert?

Fructele pot fi consumate la desert, dar există unele excepții. Cei care slăbesc trebuie să consume cu atenție banane, struguri, curmale, pentru că acestea sunt foarte calorice. Cel mai bine este alegi fructele de pădure, mere și pere nu prea dulci și citrice.

De asemenea nu trebuie să exagerezi cu fructele uscate și sucurile proaspăt stoarse. Primele conțin mult mai multe calorii la 100 de grame și poți mânca foarte multe fără ca să-ți dai seama. Sucurile sunt lipsite de fibre alimentare, dar pline de zaharuri.

Dulciurile cu 0 calorii

În supermarketuri, pe cei care slăbesc îi mai așteaptă o capcană de la marketerii „grijulii”. Departamentul de cofetărie este plin de inscripții: „Fără făină!” „Fără zahăr!” „Fără calorii!” Dar, de regulă, în toate aceste produse, absența zaharozei este compensată cu fructoza sintetică sau înlocuitori de zahăr mai puțin studiați.

Este mai bine să acorzi preferință ciocolatei amare (cel puțin 80% de cacao) – câteva bucățele vor completa perfect o ceașcă de ceai și îți vor îmbogăți organismul cu antioxidanți.

Ce e de făcut? 

Măsura este foarte importantă! Chiar și cei care slăbesc își pot permite, din când în când, ceva dulce: o felie de tort la o zi de naștere sau un cocktail la o cuconadă.

Este foarte important să nu pierzi controlul. Nu uita că, în conformitate cu recomandările OMS, aportul zilnic de zahăr nu trebuie să depășească 10% din numărul total de calorii consumate de un adult (iar asta, în orice situație, nu depășește 50 de grame).

Iubește-te pe tine însuți! Nu te salva de plictiseală și stres cu ajutorul dulciurilor, în viață există activități mult mai interesante și utile!
(sursa:eushtiu.com)

Cuvinte cheie