Odata cu inceperea gradinitelor si a scolilor ne aducem aminte de sistemul imunitar al copilului

Odata cu inceperea scolii, noi parintii incepem sa ne aducem aminte, iar de boli, raceala, nas infundat, febra …  Da, boala afecteaza corpul, dar se transmite mai departe si membrilor familiei. Inseamna zile de gradinita/scoala pierdute, de munca, mai putin somn si un copilas irascibil. Si ghici ce duce la cresterea stresului? Un sistem imunitar scazut….

Asigurarea echilibrului psiho-emotional cu remedi florale Bach

Mai putin cunoscut este faptul ca sistemul imunitar este afectat de emotiile si gandurile noastre. Echilbrul psiho-emotional poate fi restabilt usor, bland si natural apeland la remediile florale Bach, care se administreaza sub forma de picaturi. Ele pot fi folosite cu succes la orice varsta, incepand chiar din prima zi de nastere.

Remedii forale Bach www.perfectlotus.ro

La inceput de scoala sau gradinita, remediile sunt utilizate pentru a aduce copilului mai multa liniste interioara, eliminand frica, nehotararea, amanarea, ingrijorarea, timiditatea. Ele asigura si un grad mai ridicat de concentrare, copilul devenind mai atent si asimiland mai usor informatiile primite in cadrul lectiilor predate.

Nu doar copiii beneficiaza de mai multa armonie si energie de pe urma remediilor. Adultii sunt la fel de mult supusi stresului in aceasta perioada si pot apela la picaturile florale.

In ceea ce priveste partea fizica, intarim imunitatea copilului si ne pregatim pentru sezonul rece cu mai multa miscare, somn si igiena.

Schimbarea orei de culcare – la somn mai devreme

Da, stim, e greu, dar somnul si odihna suficienta sunt cheia unui sistem imunitar sanatos. De asemenea, ziua devine tot mai scurta, asa ca nu va fi prea greu. Incepeti sa reduceti programul cu 15 minute, treptat.

Studiile arata ca adultii care dorm prea putin sunt mai predispusi la imbolnaviri frecvente decat cei care au un program de somn normal. Acelasi lucru este valabil si pentru copii. De aceea, pentru a asigura functionarea corespunzatoare a asistemului imunitar, trebuie sa aveti grija de somnul copiilor. Daca un nou nascut trebuie sa doarma aproximativ 18 ore pe zi, un prescolar are nevoie de 12 – 13 ore de somn, in timp ce un copil de varsta scolara are nevoie de 10 ore de somn. Daca la un moment dat copiii refuza sa mai doarma ziua, acest refuz trebuie compensat prin culcatul mai devreme seara.

Cresteti aportul de fructe si legume

Pregatiti copilasii sa lupte cu germenii adaugandu-le zilnic o portie suplimentara de fructe sau legume. Fructele de padure sunt deosebit de bune pentru un impuls antioxidant!

 Morcovii, mazarea, portocalele, capsunile sunt doar cateva dintre alimentele ce contin nutrienti care dezvolta imunitatea, cum ar fi vitamina C si carotenoidele. Substantele nutritive pe care le contin fructele si legumele contribuie la producerea de celule albe de catre organism si la producerea anticorpilor intr-un numar mai mare. Asa incat mitul cu cele 5 fructe / legume pe zi nu este doar o legenda, ci un obicei demn de practicat.

Spalatul mainilor si atentia la igiena

In timpul verii, noroiul si iarba ii ajuta pe cei mici sa isi construiasca sistemul imunitar – dar pe masura ce vremea rece se apropie, germenii invizibili cresc si se dezvolta. Obisnuiti copilul sa se spele pe maini inainte de mese, dupa suflarea nasului, dupa ce a fost la baie, cand vine acasa de la gradinita sau din oras si inainte de culcare. Spalarea mainilor cu sapun normal si apa este perfect – stati departe de produsele antibacteriene!

Mai multa miscare si sport in familie 

Sportul este un mod excelent de a creste eficienta sistemului imunitar. Iar pentru a oferi copilului un model de stil de viata sanatos, nu ezitati sa practicati impreuna diverse sporturi, indiferent ca este vorba de mersul pe bicicleta, patinj, baschet sau pur si simplu plimbari pe jos in aer liber.

Cuvinte cheie