Rezoluțiile de Anul Nou 2024. Ce sunt și cum să le ducem la îndeplinire

Rezoluțiile de Anul Nou 2024 – indiferent că veți spune rezoluție, promisiune, făgăduință, obiectiv, hotărâre, dorință, aspirație, speranță, țintă, ambiție, ideal sau vis, ideea de bază rămâne aceeași. Fiecare an ne provoacă să ne dorim mai mult de la noi.

Venirea noului an reprezintă pentru mulți o oportunitate de a-și pune în aplicare anumite vise sau ambiții și de a-și îndeplini unele promisiuni de ordin personal sau profesional. Și cum momentul trecerii dintre ani este practic singurul care ne oferă sentimentul unui nou început (mai bun), considerăm că ne-ar fi mult mai ușor să realizăm lucrurile „acum” și că avem o motivație mai intensă și mai profundă de a duce totul la bun sfârșit.

Cu toții percepem ziua de 1 ianuarie ca pe un simbol al unui nou început și al „lepădării” de vechi obiceiuri nesănătoase, al posibilității de a o lua de la început, o noua șansă pentru obiectivele încă neîndeplinite. Chiar și în cele mai bune momente, putem simți o oarecare ambivalență în a face „promisiuni” de Anul Nou.

Pe de-o parte, este un nou început în care putem profita din plin de cele 12 luni de noi oportunități, însă, pe de altă parte, experiența din trecut ne-a demonstrat, cu vârf și-ndesat, că este puțin probabil să rămânem consecvenți și să facem ceva dramatic de diferit. Așa se face că până în februarie, este posibil să fi renunțat complet sau chiar să fi uitat cu desăvârșire de rezoluțiile de care ne simțeam atât de entuziasmați la începutul anului.

Așadar, înainte de a renunța la „a mai face promisiuni pe care oricum nu le voi respecta”, luați în considerare câteva sfaturi, recomandări și idei despre cum să vă stabiliți cât mai exact aceste obiective. Si, mai ales, cum să le păstrați aproape cu sfințenie. Permițând angajamentului luat față de dvs. înșivă să creeze mai degrabă un impuls pozitiv.

Ce putem face pentru ca aceste obiective să nu rămână doar niște simple gânduri sau vise frumoase, aceasta este cea mai mare provocare. Este ușor a stabili, dar mai greu a înfăptui!

Cum să ne stabilim Rezoluțiile de Anul Nou, astfel încât să le și respectăm

In loc să ne alegem obiective care ne depășesc și nu ne ajută să evoluăm, ideal ar fi să ne consacrăm timpul unor simple intenții. Fără să promitem „marea cu sarea”, fără să facem o obsesie din planurile noastre, ne va fi mai simplu să ne gândim, în mod natural și cât se poate de firesc, ce anume dorim să facem și să începem să acționăm puțin câte puțin, cu pași mărunți.

Dacă ne fixăm niște obiective corecte pe care le urmărim constant, șansele de a le îndeplini sunt mult mai mari, iar presiunea resimțită este mult redusă. Renunțarea, așadar, la unele rezoluții tipice și realizarea unor planuri rezonabile este o primă soluție în ducerea la bun sfârșit a obiectivelor. Pentru a face rezoluții pe care să le păstrăm, trebuie luată în considerare mentalitatea care le determină.

În esență, rezoluțiile nu se referă doar la schimbarea comportamentelor, ci, în primul rând, la motivul pentru care aceste comportamente trebuie să se schimbe.

Potrivit studiilor făcute până acum, principalul motiv pentru care oamenii nu sunt consecvenți cu rezoluțiile făcute în prag de an nou este faptul că își stabilesc prea multe sau sunt nerealiste. Sunt, așadar, victimele a ceea ce cercetătorii numesc „sindromul falsei speranțe”. Acest sindrom este caracterizat prin așteptările nerealiste despre viteza, măsura, ușurința și consecințele probabile ale schimbării unor comportamente. În plus, adesea rezoluțiile stabilite nu au nicio legătură (sau au doar într-o mică măsură) cu nevoile reale ale destinatarului. Le aleg doar pentru că alții o fac sau au făcut-o de-a lungul timpului. Sunt rezoluții de care, la modul obiectiv, nu le pasă în mod real.

„Să am mai multă grijă de corpul meu, să adopt o dietă sănătoasă, să renunț la prostul obicei de a mai pufăi câte o țigară, să petrec mai mult timp cu familia”. Sunt doar câteva dintre cele mai frecvente rezoluții de Anul Nou pe care mii de oamenii și le stabilesc la trecerea dintre ani.

Pregătiți-vă mental pentru schimbare –  Rata de succes depinde de multe aspecte, începând cu modul în care ne stabilim obiectivele pentru noul an, până la strategiile prin care le punem în practică.

Stabiliți un obiectiv care să vă motiveze – trebuie să vă asigurați că obiectivul pe care vi l-ați stabilit este important pentru dvs. și numai pentru dvs. și că există o valoare sau un beneficiu pentru dvs. în atingerea obiectivului.

Definiți limpede ceea ce doriți să obțineți –  Trebuie să ne gândim ce înseamnă mai exact pentru noi  ceea ce dorim. Stabilirea câtorva obiceiuri noi pe care să le introducem treptat în viața noastră și pe care să le stimulăm zilnic sunt de preferat.

Limitați rezoluțiile la o sumă gestionabilă – O greșeală comună în setarea rezoluției este să aveți prea multe. Faceți o listă scurtă de rezoluții pe care le puteți gestiona în anul următor. O lista scurtă de priorități de top.

Echipați-vă cu blândețe, răbdare și realism – Ca în orice altă problemă, și în cazul rezoluțiilor pentru Noul An trebuie să ne înarmăm cu realism, răbdare și blândețe.

Implicați-vă pentru a pune lucrurile în mișcare – Nu vă opriți doar la a vă pune o dorință, gândindu-vă că universul v-o va duce îndeplinire, fără să faceți practic nimic. După ce ați stabilit ce vreți să obțineți, construiți-vă strategia/ planul de acțiune.

Nu fiți aspri cu dvs. înșivă, permițându-vă să mai și greșiți din când în când, însă mânați întotdeauna de proverbul „Pot să cad și de zece ori, dacă sunt în stare să mă ridic de 11”. Nu renunțați!

Notați-vă obiectivele – folositi un jurnal sau un planificator în care să scrieți fiecare pas pe care doriți să-l urmați, notând chiar și progresul în funcție de luni, săptămâni sau zile. Este esențial să ne și documentăm asupra obiectivelor din când în când. Moduri în care vă puteți nota rezoluțiile pentru 2024:

  • Scrieți-le într-un jurnal
  • Creați un e-mail pentru dvs
  • Stocați în Evernote sau oricare alt instrument de note
  • Imprimați-le și lipiți-le pe perete

an nou 2024

Împărtășiți rezoluțiile cu ceilalți – Este grozav să stabilim o rezoluție pentru noi înșine și poate chiar să o notăm, dar dacă nimeni altcineva nu știe despre acest lucru, este ușor să o dăm uitării sau chiar să o ignorăm. Iar când reușim/eșuăm, nimeni nu va observa și, implicit, nimănui nu-i va păsa. Pe de altă parte, cei care decid să comunice cuiva despre obiectivul lor, simt ceva cu totul diferit. Au un sentiment de obligație și responsabilitate.

Examinați-vă rezoluția în mod regulat – Să recunoaștem, dacă nu vă gândiți în mod regulat la rezoluția dvs., nu aveți cum să o urmați. Astfel, o parte crucială a realizării obiectivului dvs. este o revizuire regulată, care ar trebui să fie cel puțin lunară. Cu cât este mai frecventă, cu atât mai bine! Faceți un „check-in” săptămânal pentru a verifica progresul obiectivului lunar. Setați un memento zilnic pentru sarcini cu o „rezoluție” mai mică.

Poate părea puțin nebunesc să vă gândiți la obiectivul dvs. în fiecare zi, dar acești pași treptați mai mici conduc la schimbări masive pe parcursul unui singur an.

Succes in realizarea obiectivelor pe 2024!