Un obicei zilnic ce ar putea ajuta la creșterea imunității, potrivit experților

Dușul rece ca obicei zilnic are scopul de a atenua durerea, fiind folosit adesea mai ales de către sportivi.
Deși sunt necesare mai multe cercetări privind efectele terapiei prin frig – inclusiv dușurile reci – asupra sănătății, experții spun că există cercetări promițătoare care arată potențialul său de a îmbunătăți pielea. De a reduce inflamația și durerea și chiar de a stimula imunitatea.
Dus jpg

Așadar, iată ce spun experții despre  acest obicei zilnic dușurile reci – inclusiv riscurile, siguranța și cum să profitați pe deplin de beneficiile sale, potrivit YahooNews. 

Care sunt beneficiile dușurilor reci?

1. Stimulează vigilența

Este adevărat: începerea zilei cu un duș rece ar putea ajuta de fapt să te trezească și să te facă să te simți mai energic.

„Dușurile reci cresc epinefrina și, prin urmare, vigilența, ca parte a modificărilor pe termen scurt ale organismului pentru a face față frigului”, explică Dr. Teitelbaum. De fapt, într-un studiu neevaluat de un expert, efectuat în 2022, persoanele care și-au scufundat corpul în apă rece timp de cinci minute au raportat nu numai că s-au simțit mai energice după aceea, ci și mai active.

2. Calmarea pielii

Apa rece poate avea efecte calmante și liniștitoare asupra pielii, spune Joshua Zeichner, doctor în medicină, dermatolog certificat și director al Cercetării Cosmetice și Clinice în Dermatologie la Centrul Medical Mount Sinai din New York City. În mod specific, poate „contracta vasele de sânge pentru a reduce roșeața și a diminua umflăturile pielii”, spune el – ceea ce îl face deosebit de benefic dacă aveți o afecțiune cum ar fi rozaceea, sau afecțiuni inflamatorii, cum ar fi eczema sau psoriazisul.

„Se poate crede că dușurile reci pot fi de ajutor pentru piele, deoarece temperaturile reci pot ajuta la reducerea umflăturilor, a inflamațiilor și a aspectului general al pielii”, explică Marisa K. Garshick, doctor în medicină, un dermatolog certificat de consiliu din New York. „Deoarece roșeața poate apărea ca urmare a vaselor de sânge mărite, atunci când vasele de sânge se contractă, ca urmare a expunerii la apă rece, se reduce aspectul de roșeață”. 

3. Diminuarea inflamației și a durerii

Dincolo de faptul că ajută doar la ameliorarea pielii inflamate și iritate, s-a demonstrat că dușurile reci diminuează, în general, inflamația în tot corpul tău – și chiar ajută la ameliorarea durerii, potrivit Dr. Teitelbaum. „Se bănuiește că frigul scade atât inflamația, cât și amorțește receptorii de durere din piele”, spune el.

De fapt, exact din același motiv se recomandă aplicarea de comprese cu gheață în cazul rănilor – și de aceea veți vedea adesea atleți care aplică spray-uri răcoritoare sau fac băi cu gheață după un antrenament sau pentru a ajuta la recuperarea după accidentări sportive. Într-adevăr, cercetările arată că această formă de crioterapie este eficientă în îmbunătățirea inflamației și a durerilor induse de exerciții fizice.

4. Îmbunătățește circulația sângelui

„Atunci când vasele de sânge de la suprafață sunt expuse la apa rece, acestea se contractă și deplasează fluxul de sânge către țesuturile mai profunde ale pielii, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea circulației”, explică Dr. Garshick.

Cuvinte cheie