14 noiembrie este Ziua Mondiala a Diabetului

14 noiembrie este Ziua Mondiala a Diabetului sau, mai bine spus, Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului.

Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale International Diabetes Federation, Organizatia Mondiala a Sanatatii, de profesionistii in medicina dar și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

În fiecare an, mai mult de 100.000 de tineri cu vârste până în 19 ani sunt diagnosticați cu diabet de tip 1. De multe ori, acest diagnostic ascunde în spate un mesaj simbolic, prin intermediul căruia ne dăm seama de existența unor blocaje, „accidente” sau „afaceri neîncheiate” în integrarea anumitor experiențe. Corpul sufera si  vrea sa se faca auzit prin intermediul bolii, prin “manifestul” agresivității indreptate  catre sine, diabetul fiind o boala autoimuna. Este un strigat de ajutor si modul prin care el cere a-i fi  satisfacuta nevoia de iubire si  acceptare.

Ce se intampla fizic in corp?

Glicemia crește atunci când organismul fie nu poate produce insulină, și apare diabet de tip 1, fie când nu răspunde bine la insulină, și vorbim de diabet de tip 2. Corpul are nevoie de insulină pentru ca glucoza din sânge să intre în celule, unde poate fi folosită ca energie.

Diabetul nu este singura problemă cauzată de glicemia ridicată. Prea mult zahăr în sânge poate distruge vasele de sânge care hrănesc organele vitale. Creste riscul apariției bolilor cardiovasculare, a accidentului cerebral, a bolilor de rinichi și a problemelor de vedere.

O alimentație sănătoasă este foarte importantă, dacă vrei să ai glicemia în limite normale. Iar daca esti fan sucuri, am pregatit cateva recomanari de sucuri ce te ajuta sa-ți scazi glicemia.

Sucul de sfeclă roșie  –  este cel mai simplu mod de a-ți scădea nivelul glicemiei. Baut o dată pe zi, dar nu mai mult de două săptămâni.

Sucul din mere verzi – este la fel de eficient. Adaugă în blender un măr verde, tărtăcuță amară și țelină. Dacă vrei să îi dai gust, poți să adaugi și suc de lămâie.

Sucul de struguri roșii  – foarte bogat în antioxidanți și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Prepară-l și consumă-l proaspăt, inainte ca mustul sa se transforme in vin. :))

Sucul de roșii –  echilibrează nivelul de zahăr din sânge, deoarece este foarte bogat în antioxidanți.

Apa cu lămâie  –  un alt remediu benefic. Consum-o dimineața, pe stomacul gol, și va controla nivelul glicemiei pe parcursul întregii zile. Daca aduagi si putin praf de scortisoara efectul va fi amplificat.

Apa cu otet de mere – scade rapid glicemia, daca este bauta pe stomacul gol.  Adauga intr-un pahar cu apa 2-3 linguri de otet de mere. Daca ai probleme gastrice, verifica daca tolerezi aceasta varianta.

Si, pe langa sucuri, o doza zdravana de iubire si acceptare face minuni, ca suport emotional ideal pentru scaderea glicemiei!

Iti propun ca in ziua de 14 noiembrie, in semn de solidaritate, sa oferi unui  apropiat diagnosticat cu diabet, o portie mare de iubire si de acceptare, in forma pe care o consideri tu cea mai potrivita.

 

(Ileana Vladut)

Cuvinte cheie