Diabetul zaharat | Dulcea “amăgire” a unei afecțiuni cu consecințe pe termen lung

„Zi de zi, fiecare alegere alimentară a unei persoane cu diabet poate schimba cursul unei zile, al vieții și al evoluției bolii.

Mâncare alcalină în corpul tău, combinate cu sport de minim 3 ori pe săptămână, cu gânduri pozitive, fapte bune dar și multă fericire reprezintă un început bun în abordarea diabetului zaharat ca și afecțiune.

Nu există o rețetă de succes, însă, pot mărturisi, că dacă încerci să îți ajuți corpul cu orice metodă care sa îți dea starea de bine și corpul te va răsplăti și îți va da energia de care ai nevoie .

Un stil de viață sănătos în diabet este pentru totdeauna. Nu înseamnă că urmezi o dieta toată viața, ci pur și simplu cu disciplină și prin comunicarea cu corpul tau ajungi să transformi bunele acțiuni în obiceiuri sănătoase și așa, pas cu pas, sănătatea își face loc în viața ta. Țineți cont de voi pentru ca și corpul vostru sa țină cont de nevoile voastre fiziologice.”

Se vorbește despre diabet ca și cum s-ar ști totul despre el. Încă de prin secolul 15 fascina lumea medicală a vremii. Tot cam pe atunci se făcea o legătură incredibilă ce avea să schimbe pentru totdeauna abordarea bolii: legătură dintre diabet și alimentație. Se descopereau tot mai mult niveluri scăzute ale glicemiei la persoane cu alimentație raționalizată în timpul războiului. Astăzi, Europa este pe loc 3 în lume când vorbim despre diabet zaharat.

Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este o boală cronică în care nivelul glucozei din sânge (glicemia) ce crește peste limitele normale aduce schimbări metabolice severe. În esență DZ este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o folosește suficient.

 

Cauzele diabetului zaharat

Cauzele bolii sunt diferite, în funcție de cele 2 tipuri de diabet zaharat:

Diabet zaharat de tip 1. La acest tip sistemul imunitar este cel afectat, boala distrugând celulele beta din pancreas, producătoare de insulină. Factorii implicați sunt cel genetic și virusurile.

În general, DZ de tip 1 apare la copii și tineri. Aceștia pot prezenta simptome precum:

-Polidipsie (consum de lichide în cantitate mare)

-Poliurie (eliminarea unor cantității mari de urină)

-Scădere inexplicabilă în greutate

-Astenie fizică

 

Diabet zaharat de tip 2. Acesta este cauzat de:

-Factori genetici

-Obezitate

-Vârsta înaintată

-Stilul de viață ( stres, sedentarism, dieta bogată în calorii)

În general, DZ de tip 2 se caracterizează prin simptome mai puțin specifice, precum oboseală, stare de rău, prurit vulvar (mâncărime) la femei.

 

Alimentația în diabetul zaharat

Pentru un pacient cu diabet, o viață în condiții bune este posibilă dacă se evită apariția complicațiilor prin respectarea câtorva principii privind alimentația și stilul de viață, care vor realiza un control cât mai bun al glicemiei.

Zi de zi, fiecare alegere alimentară a unei persoane cu diabet poate schimba cursul unei zile, al vieții și al evoluției bolii.

Principiile dietei în DZ

Pentru a ține sub control glicemia este nevoie să oferim mai multă atenție la tot ceea ce mâncăm. Regimul alimentar este de o importanță primordială în tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii.

El ajută nu numai la echilibrarea glicemiei, ci contribuie și la evitarea complicațiilor diabetului- hipoglicemia sau hiperglicemia și, pe termen lung, reduce riscurile de boli renale, neurologice sau cardiovasculare.

Regimul alimentar al diabeticului trebuie să includă suficiente calorii pentru a menține o greutate sănătoasă, să asigure o creștere normală la copii și adolescenți și să corespundă nevoilor suplimentare în caz de:

 • activitate fizică
 • sarcină
 • alăptare
 • boală

Scopul dietei este acela de a asigura un aport adecvat de elemente nutritive, atât calitativ, cât și cantitativ. Pentru aceasta, alimentația trebuie:

 • să respecte un anumit orar (evitând astfel variațiile insulinei)
 • să fie fragmentată în 3 mese și 2 gustări

 

Concluzii alimentare în diabet zaharat

Rația calorică va fi ajustată pentru a reduce greutatea reală la cea optimă. Pentru aceasta, vă reamintesc calculul indicelui de masă corporală IMC:

IMC = G/ T2

unde G = greutatea în kilograme și T= înălțimea în metri.

Interpretarea semnificației valorilor Indicelui de masă corporală este detaliată în graficul următor:

Interpretare valori indice de masa corporala

 

La bărbați se consideră ca fiind un IMC normal < 25, iar la femei un IMC normal < 24.

Dieta la pacienții diabetici va fi ușor hipocalorică la obezi și ușor hipercalorică la subponderali.

 

Constituenții rației alimentare

Raportul între principiile nutritive este următorul :

Raportul între principiile nutritiveGlucidele în diabet sunt indispensabile vieții, dar trebuie cântărite pentru a stabiliza glicemia pe tot parcursul zilei.

Rația zilnică trebuie fragmentată pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei postprandiale.

 

Produsele zaharoase

Zahărul, dulceața produsele de cofetărie și patiserie sunt bogate în glucide simple, iar consumul lor trebuie limitat; în plus aceste alimente nu participă la realizarea unui echilibru nutrițional, fiind lipsite în mare parte sau complet de vitamine și săruri minerale.

De aceia se recomandă limitarea consumului acestor alimente de către toate persoanele și nu numai de către diabetici.

 

Cerealele și leguminoasele

Acestea trebuiesc consumate în carității cât mai mari, deoarece furnizează energia necesară pentru buna funcționare a organismului.

 

Fructele

Sunt bogate în glucide simple, dar trebuie consumate zilnic pentru a acoperi necesarul de vitamina C, săruri minerale și fibre.

Se recomandă consumul a 2 fructe pe zi, din care unul să fie citric.

 

Fibrele alimentare

Un regim bogat în fibre alimentare poate reduce necesarul de insulină și determină o micșorare a glicemiei postprandiale.

Fibrele alimentare încetinesc absorbția glucidelor și contribuie la diminuarea nivelului de colesterol din sânge, ducând astfel la reducerea riscurilor cardio-vasculare. Acestea trebuie introduse treptat în alimentație, pentru a evita neplăcerile ce pot apărea în urma unei creșteri bruște a consumului. (meteorism, flatulență, diaree).

Se recomandă fibre solubile din: orz, ovăz, leguminoase, caise, piersici, căpșune.

 

Proteinele în diabet

Se recomandă favorizarea consumului de proteine ce provin din “ carnea albă” – pasăre și pește, din lactate și din legume.

Trebuie evitat un consum excesiv de proteine, căci acesta poate antrena o deteriorare a funcției renale.

 

Băuturile în diabet

Apa este băutura ideală pentru bolnavii de diabet.

Sucurile, băuturile carbogazoase au un conținut mare de zahăr pe litru, de aceea, ele nu pot fi incluse în rația zilnică a diabeticilor fără a fi măsurate.

Băuturile alcoolice trebuiesc excluse, fiind rareori permise, cu condiția să fie consumate cu moderație doar în timpul mesei, iar caloriile conținute să fie luate în calcul rației din ziua respectivă.

 

Alimente ce se pot consuma fără restricții în caz de diabet zaharat:

 • carne albă,
 • brânzeturi ( brânză de vaci, urdă, cașcaval),
 • ouă,
 • grăsimi ( unt, smântână, frișcă, uleiuri vegetale), legume ( ardei gras, roșii, vinete, castraveți, spanac, conopidă, fasole verde, ridichi, lobodă, ciuperci, bame, andive, salată verde etc), fructe ( lămâi, nuci, pepene galben).

 

Concluzia este că pentru a avea un stil de viață echilibrat este foarte important să urmăm încă din copilărie pașii sănătății :

 • Să facem sport;
 • Să dormim minim 7 ore pe noapte începând cu ora 22:30;
 • Să aducem la mesele noastre doar mâncare sănătoasă, proaspătă, cât și fructe și legume crude;
 • Să ținem cont de un program de mese care să includă 3 mese principale și 2 gustări ;
 • Hidratarea este foarte importantă, să consumăm minim 30 ml / kg corp de apă zi de zi;

Pe lângă toate acestea este bine sa evităm alimentele prăjite, fast food-ul, alcoolul, tutunul, sucurile carbogazoase, cât și mâncărurile foarte grase.

O viață activă, cu împliniri, gânduri pozitive, echilibru, stare de bine cât și o motivație puternică pentru un stil de viață sănătos ajută întotdeauna.

 

 

Cuvinte cheie