Afla importanta celulelor stem in sanatate

Orice organism viu este compus dintr-o multitudine de celule, fiecare dintre acestea cu un scop si o functionalitate diferita care lucreaza in unison pentru a indeplini un scop comun, acela de a permite functionarea corecta a organismului uman. Celulele sunt microorganisme organizate in tesuturi care realizeaza o anumita activitate diferentiata. Astfel, putem avea celule care indeplinesc functii motorii, de digestie sau chiar si celule organizate in tesuturi nervoase. Dar cum exact stiu celulele ce anume sa faca? Cum reusesc acestea sa isi propuna un scop si sa il duca la bun sfarsit? Raspunsul il vom gasi atunci cand vom explora inceputul vietii embrionare umane.

Orice fat isi porneste drumul in viata ca fiind un conglomerat de celule. Dar acestea nu sunt cele cu care suntem obisnuiti, ele au un caracter special un atribut biologic care le face sa iasa in evidenta in fata tuturor celorlalte celule din care este constituit corpul uman. Acestea sunt denumite in doctrina „celule stem” si sunt caramizile fundamentale ale vietii. Din primele momente ale dezvoltarii fatului uman, aceste celule stem incep sa isi indeplineasca scopul fundamental, acela de a se diferentia pentru a produce celule specializate si tesuturi care sa asigure formarea unui nou organism uman. Celulele stem pot sa functioneze in doua feluri total diferite, conform nevoilor corpului nostur. Astfel, acestea se pot reproduce in mod direct, adica dintr-o celula stem mama sa rezulte doua celule stem fiice. Cealalta modalitate prin care o celula stem se poate multiplica este insasi diferentierea. Astfel, dintr-o celula stem mama, poate rezulta o celula stem fiica si o alta celula cu o functie diferita care sa indeplineasca un alt scop, conform nevoilor organismului uman.

Dar aceasta abilitate a celulelor stem nu se rezuma strict la dezvoltarea fatului. Din contra, acestea se regasesc si in corpul uman adult, desi intr-o cantitate mai mica si cu aceasta abilitate limitata. Daca atunci cand vorbim de celulele stem embrionare vorbim despre diferentiere nelimitata, cele care se regasesc in organismul adult sunt limitate strict de diferentierea in celule regasite in tesuturile din care acestea origineaza. Functia de diferentiere este generata de orice eveniment care pericliteaza integritatea fizica a organismului nostru. Astfel, in urma oricarei traume, impact sau rani, celulele stem incep sa se diferentieze, sa preia noi functii si sa indeplineasca noi scopuri pentru a permite organismului sa se vindece si sa isi continue nestingherit functionarea.

Dar poate va intrebati, de ce exact se recolteaza celule stem embrionare daca si noi, adultii dispunem de acesti mici constructori organici? Raspunsul este unul simplu, celulele regasite in sangele placentar sau in cordonul ombilical sunt mult mai potente atunci cand vine vorba de diferentiere. Acestea pot prelua functii diverse limitarile lor fiind aproape de zero. In schimb, celulele stem adulte, regasite in organismele deja dezvoltate nu pot prelua alte functii decat cele ale tesuturilor din care provin. Versatilitatea acestora este motivul pentru care cercetatorii si medicii incurajeaza recoltarea lor inca de la momentul nasterii. O grefa de celule stem embrionare este recoltata din cordonul ombilical printr-o operatie non invaziva atat pentru mama cat si pentru fat. Stocarea acesteia se realizeaza prin intermediul unei banci de celule stem care va asigura depozitarea intr-un mediu sigur pentru o perioada lunga de timp.

La ora actuala, recordul pentru pastrarea, iar mai apoi utilizarea unei grefe de celule stem este de 20 de ani, dar acesta va fi mai mult ca sigur batut in viitor. O astfel de grefa poate fi folosita nu numai de catre proprietarul acestuia, cat si de rudele lui apropiate, dat fiind versatilitatea celulelor. In schimb, o grefa recoltata de la un adult poate prezenta anumite riscuri atunci cand vine vorba de transplant, mai precis de refuzul acestuia.

Importanta recoltarii celulelor stem este una cruciala pentru fiecare cuplu de tineri parinti care doreste sa asigure un viitor stabil si lipsit de probleme medicale pentru cel mic. Avand la dispozitie in permanenta o grefa de celule, puteti fi siguri ca indiferent de ce probleme medicale vor aparea pe viitor, aveti un raspuns pregatit pentru a interveni rapid si prompt. Avand in vedere modul uimitor in care evolueaza medicina la ora actuala, putem fi siguri ca pe viitor din ce in ce mai multe probleme medicale vor putea fi rezolvate prin intermediul celulelor stem.

Cuvinte cheie