Cât de sigur este să mâncăm la restaurant în această perioadă și cum să limităm expunerea la virus

Cât de sigur este să mâncăm la restaurant în această perioadă și cum să limităm expunerea la virus

Sunt un gurmand. Îmi place să colind restaurantele, să încerc tot felul de mâncăruri, din diverse colțuri ale lumii, iar arta culinară este pentru mine una dintre pasiunile din adolescență. Închiderea restaurantelor m-a afectat, deoarece obișnuiesc să mănânc des în oraș, am și un program încărcat, dar siguranța este mai importantă decât alte aspecte. Când redeschiderea restaurantelor a fost posibilă, am vrut să mă informez, cât mai temeinic, asupra măsurilor care se iau și să îmi dau seama care sunt responsabilitățile mele, astfel încât cu toții să limităm cât mai mult expunerea la virus.

Am fost liniștit când am aflat că restaurantele s-au adaptat foarte rapid și profesionist, că și-au însușit măsurile de protecție împotriva virusului (dezinfectarea periodică și eficientă a suprafețelor, dotarea spațiilor cu dezinfectanți, păstrarea distanțelor necesare între mese și scaune, ocuparea spațiilor cu un număr limitat de clienți). Ba mai mult, am aflat că aceste măsuri merg mult mai în profunzime decât știam. De exemplu, se recomandă și se efectuează dezinfectarea regulată a sistemului de ventilație al restaurantului, astfel încât protejarea oamenilor să fie cât mai cuprinzătoare.

Pentru că trebuie să facem față situației și să ne continuăm activitățile profesionale și sociale, în spațiile frecventate des, o măsură de siguranță este și dezinfectarea pentru fiecare hotă profesională fast food. Astfel încât, mersul la restaurant a căpătat în mintea mea o altă imagine. Dacă ambele părți își respectă îndatoririle, atât restaurantul, cât și clientul, lucrurile decurg firesc și în acord cu efortul pe care îl depunem pentru a ne proteja. Curățarea tuturor elementelor de aerisire și evacuare, cu atenție sporită și pentru tubulatură hotă, aduce o protecție ridicată și asigură pentru clienți un mediu sigur, în care se pot bucura în continuare de ceea ce le place. Spălatul pe mâini, păstrarea distanței, plata cu cardul și evitarea banilor, folosirea dezinfectantului din geantă sau cel pus la dispoziție de restaurant, evitarea mâncatului cu mâna sau atingerii feței, fără să prelungim prea mult timpul petrecut la masă, grija pentru distanțare etc. sunt câteva dintre lucrurile simple pe care le putem face.

Ospătarii și întreg personalul restaurantelor au parte de instruire, astfel încât riscurile să fie minimalizate. Pentru persoanele cărora le place să mănânce în oraș, care adoră să experimenteze diverse feluri de mâncare și să petreacă puțin timp pentru relaxare, această perioadă poate fi trecută mai ușor, dacă păstrăm ceea ce ne produce plăcere, respectând toate normele impuse. Trebuie să avem grijă unii de alții și, la fel ca noi toți, oamenii din componența restaurantelor se gândesc, înainte de toate, la siguranța tuturor. Toți avem familii, toți suntem îngrijorați, dar măsurile luate de restaurante sunt cuprinzătoare, astfel încât să putem să păstrăm echilibrul psihic, social, economic al societății.

Sunt impresionat de rapiditatea și profesionalismul cu care restaurantele se adaptează, de seriozitatea oamenilor și dorința lor de a face front comun în fața virusului, pe toate palierele. Purtarea măștii, spălarea mâinilor, păstrarea distanței sunt esențiale pentru a reporni lumea, așa cum o știam. Vom învăța să răzbatem și prin această perioadă, mai cu seamă că agenții economici, dintre care fac parte și restaurantele de care avem atâta nevoie, fac toate eforturile necesare pentru a limita expunerea la virus!