De ce dezinfectati si decontaminati?

De ce dezinfectati si decontaminati?

In contextul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19 mediul profesional a fost supus unor restrictii si masuri sanitare de preventie care vizau siguranta angajatilor si a persoanelor cu care acestia intrau in contact. Imbunatatirea calitatii masurilor sanitare reprezinta un obiectiv pentru toate companiile, indiferent de industria in care activeaza.. In acest articol ne-am propus sa discutam principiile de baza ale dezinfectarii si decontaminarii, precum si tehnicile aferente.

 

Dezinfectarea si decontaminarea se refera ambele la acelasi proces care consta in lupta impotriva prezentei microorganismelor aflate pe suprafete. Diferenta dintre cei doi termeni se refera la obiectivele urmarite.

Decontaminarea are scopul de a distruge sau de a neutraliza o incarcatura de microorganisme tranzitorii dintr-un mediu, la un nivel sanitar sigur si acceptabil, pentru a evita orice risc de infectie. Acestea pot fi in continuare prezente pe suprafetele tratate, dar nu mai au puterea de a infecta o posibila gazda.

Obiectivul dezinfectarii este de a reduce riscul de infectie, fara a atinge nivelul zero, prin eliminarea pericolului legat de prezenta microorganismelor.

In absenta curatarii suprafetelor, bacteriile, germenii, ciupercile si virusurile isi colonizeaza mediul prin formarea de biofilme. Proliferarea lor poate avea loc in diverse moduri prin utilizarea la comun a materialelor si obiectelor sau in timpul serviciilor medicale in unitatile medicale care nu respecta o igiena corespunzatoare, ducand la infectii specifice

Prezenta lor implica un risc pentru oameni, care se pot contamina in diferite moduri: pe cale respiratorie, pe cale digestiva sau prin contact cu secretiile unei persoane infectate.

Doar respectarea bunelor practici de curatare si dezinfectie poate limita contaminarea oamenilor si a mediului lor.

Curatarea suprafetelor are ca scop indepartarea prafului si a grasimilor care interfereaza cu activitatea dezinfectanta a biocidelor, precum si cu nutrientii microorganismelor.

Pentru a fi eficienta, dezinfectia trebuie deci precedata de curatarea fizica sau chimica cu detergent sau cu un produs de curatare dezinfectant daca suprafetele nu sunt foarte murdare.

Dezinfectarea unei suprafete elimina doar microorganismele prezente in momentul procesului si nu protejeaza impotriva recontaminarii ulterioare.

Dezinfectantii au un spectru de activitate care determina varietatea de microorganisme asupra carora actioneaza. Substantele active utilizate trebuie sa fie in concordanta cu actiunea biocida cautata: bactericida, virucida, fungicida, sporicida etc.

Nu exista o procedura sau metoda universala. Succesul dezinfectiei depinde de problemele fiecarui mediu vizat, in functie de obiectivele stabilite dupa evaluarea riscurilor.

 

Procedurile de dezinfectie/decontaminare trebuie:

  • sa respecte standardele de sanatate si siguranta in vigoare (HACCP, ANMCS etc.) in diversele sectoare de activitate: industria alimentara, sistemul de invatamant, sectorul medical etc
  • sa fie adaptate pentru mediul, spatiile si suprafetele contaminante

 

Dezinfectia suprafetelor, obiectelor sau microaeroflorei se poate realiza in doua moduri, prin aplicare manuala sau prin nebulizare

Dezinfectia prin aplicare manuala consta in utilizarea unui produs de unica folosinta (carpe, perii, lavete din microfibra, banda de spalat, tifon etc)  imbibat in dezinfectanti profesionali pentru a curata obiectele si suprafetele..

Dezinfectia prin nebulizare poate fi facuta prin:

  • Dispersare directionata: acest proces manual utilizeaza un produs dezinfectant care este pulverizat folosind un spray dezinfectant, un pulverizator electric sau un pulverizator manual sub presiune.
  • Dispersare nedirectionata: acest proces automat se realizeaza prin pulverizarea unui gaz sau prin utilizarea unui generator de ceata uscata, aerosoli sau aburi. Este recomandat pentru tratamente de soc si face posibila tratarea tuturor suprafetelor unei incaperi, inclusiv a zonelor si/sau a suprafetelor greu accesibile cu tehnica manuala.

 

Care este diferenta dintre curatarea sau dezinfectarea spatiilor?

Curatarea se refera la activitatile sau procedurile de indepartare a murdariei de pe suprafete, obiecte sau tegumente. Aceasta se realizeaza manual sau cu ajutorul unor operatii mecanice prin utilizarea detergentilor sau a produselor de curatare. Un produs de curatare este prin extensie un produs care elimina murdaria folosind un surfactant care elimina petele (grasime, praf, reziduuri etc.).

 

Un produs dezinfectant completeaza curatarea si ajuta la pastrarea normelor sanitare intr-o zona de activitate. Produsele dezinfectante permit igienizarea tuturor suprafetelor, dar si a echipamentelor si ustensilelor, precum si a diverselor materiale folosite intr-o companie. Produsele dezinfectante pot fi utilizate si pentru igienizarea materialelor textile, podelelor si a aerului.

Un detergent dezinfectant face posibila curatarea unui spatiu profesional. Acesta elimina toate tipurile de pete prin actiuni care se fac manual sau cu un aparat. Componentele chimice actioneaza pentru a reduce sau neutraliza agentii patogeni. Aceasta actiune opreste proliferarea si multiplicarea bacteriilor si microbilor pe toate tipurile de suprafete. De asemenea, reduce riscul de contractare a germenilor si posibilele infectii.  Cu toate acestea, trebuie mentionat ca dezinfectia se poate face numai dupa curatarea fizica. Pentru a reduce riscul de raspandire a bacteriilor este recomandata utilizarea unor dispensere dezinfectanti pentru aevita atingerea frecventa a unei suprafete comune!

Detergentii pot fi utilizati chiar si in industria alimentara in cazul in care suprafetele  au fost murdarite sau contaminate. In plus, detergentul poate actiona si pe suprafetele minerale. In acest caz actioneaza asupra tartrului si a oricarui alt tip de pete in componenta carora se regasesc anumite minerale (calciu, magneziu sau fosfat de calciu). Acestea favorizeaza prezenta calcarului pe suprafete. De asemenea, produsul poate elimina solul sau materialele organice care sunt greu de indepartat de cele mai multe ori.

In unele cazuri materialele de origine lipidica nu sunt solubile si pot prezenta un pericol in zona de activitate. O amenintare o reprezinta si petele de carbohidrati care sunt lipicioase si nu pot fi dizolvate in apa, iar la polul opus, petele proteice se pot coagula la temperaturi ridicate. In ceea ce priveste petele si murdaria microbiologica, acestea pot fi foarte periculoase pentru sanatatea si igiena persoanelor cu care intra in contact, deoarece favorizeaza formarea bacteriilor si microbilor.

Pentru combaterea raspandirii microorganismelor Ministerul Sanatatii recomanda utilizarea exclusiva a produselor avizate.

Klintensiv.ro ofera o gama extinsa de dezinfectanti autorizati de ministerul sanatatii,  fiind produse de nivel medical, de cea mai buna calitate! Klintensiv.ro se adreseaza insa mai multor sectoare de activitate, din respect si preocupare pentru sanatatea tuturor angajatilor si angajatorilor din Romania!

 

 

Cuvinte cheie