Muntele Fericirilor. Aici ne-a învățat să ne rugăm, să postim, să facem milostenie

Cautam fericirea, dar nu reusim mereu sa o „vedem”, atunci cand dam de ea!

Deschizand intamplator o carte, am dat de un fragment din „Muntele Fericirilor – Pelerinajul părintelui Cleopa la Locurile Sfinte”:

„In fața noastră se înalță, spre nord-vest, un deal ale cărui pante domoale se opresc pe malul mării. Sfinții evangheliști îl numesc Muntele Fericirilor. Urcăm încet pe creștetul lui. Sus, pe platou, se înalță o biserică albă. Este o mică mănăstire catolică. De aici, de sus, se vede uimitor de frumos lacul Galileii, cu toate împrejurimile.

Îngenunchem cu ochii spre cer și citim Predica de pe Munte. Apoi cântăm cu lacrimi de bucurie Tatăl nostru și cele nouă Fericiri pe care le redăm, așa cum le-a vorbit Hristos:

Fericiți cei săraci cu duhul, că acelora este împărăția cerurilor;

Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia;

Fericiți cei blânzi, că aceia vor moșteni pământul;

Fericiți cei ce flămânzesc și însetează de dreptate, că aceia se vor sătura;

Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui;

Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu;

Fericiți făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema;

Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că acelora este împărăția cerurilor;

Fericiți veți fi când vă vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, mințind din pricina Mea;

Bucurați-vă și vă veseliți, că plata voastră multă este în ceruri (Matei 5, 3-13).

Pentru aceste nouă Fericiri, Muntele Fericirilor este mai înalt decât Muntele Sinai! Acolo a grăit Tatăl din văpaie de foc. Aici a vorbit Fiul gură către gură. Acolo Moise a luat cele zece porunci scrise pe lespezi de piatră; iar aici Hristos a scris Fericirile în inimile Apostolilor, cu care apoi au cucerit lumea.”

Poate ca ar fi o idee buna sa ne intrebam acum, la final de an, ce insemna pentru noi personal Fericirea. Si sa-i multumim apoi pentru ca exista si este mereu la indemana noastra.

Fericiți sunt cei ce gustă din cele nouă Fericiri!

Cuvinte cheie