Soluția care te ajută să ieși din depresia post vacanță și să te întorci la job

Soluția care te ajută să ieși din depresia post vacanță și să te întorci la job

Depresia post vacanță. Nu uita vacanta, chiar dacă a trecut și spune-ți.“Nu am chef azi”. Aceasta este soluția care te ajută să scapi de depresia post concediu și să te reconectezi la job

depresia post vacanță
Soluția care te ajută să ieși din depresia post vacanta

Să fim blânzi cu noi și să spunem” Este în regulă astăzi să nu am chef”

Specialiștii vorbesc despre o anxietate post-vacanță, o etapă peste care este important să treci cât mai ușor și repede.  Psihologul Carina Coșăreanu,  oferă câteva tips & tricks.

De ce a devenit revenirea din concediu atât de complicată?

În vacanță, plecăm cu perspectiva că vom avea o perioadă de liniște, de relaxare, cu mai puține griji. Pentru întoarcerea la școală sau la serviciu, cumva ne pregătim mental pentru ceea ce va urma. Uneori poate ne facem mai multe griji decât este necesar.

Care sunt simptomele, acestei stări dificile? Sunt persoane care pur și simplu, fizic nu se simt bine.

Dincolo de starea noastră mentală, aceasta se manifestă și în simptome fizice. Revenirea la serviciu sau la școală poate să ne facă să ne gândim că din nou o să ne fie greu, din nou vom sta în acele meetinguri interminabile, iar o să vina nu știu ce proiect.

Într-adevăr, cumva anticipăm faptul că vom avea multe lucruri de făcut, că poate vom trece prin perioade stresante și doar acest gând pune corpul nostru în mișcare, să se pregătească pentru că urmează acele perioade stresante. ȘI asa doare capul, doare stomacul.  Și atunci pot să vin cu o soluție.

n primele zile,  să încercăm să ne blocăm  diminețile, citind multele email-uri, pentru că sigur avem inboxul plin. Poate că suntem o persoană căreia îi provoacă o stare de anxietate doar vederea   mesajelor necitite. Și ce facem?  Respirăm, ne luăm un moment de liniște, ascultăm o piesă care ne place și bem o cafea fără să deschidem laptopul sau telefonul.

O altă soluție ar fi să alocăm timp discuțiilor cu colegii, să ieșim la prânz împreună, să rămânem după job în oraș, să mai povestim.  Acest moment ajută să ne reconectăm cu colegii, în primul rând, poate cu cei care ne-au preluat din sarcini, cât am fost în concediu.

Putem inclusiv să împărtășim amintirile, experiențele pe care le-am avut în vacanță și atunci să ne ajutăm starea de bine să mai crească un pic.

Așadar, această anxietate post-vacanță sau depresie, nu e un moft, nu e un răsfăț, e pe bune, e o stare psihică pe bune?

Este o stare psihică pe bune. Este o stare care se ameliorează într-o săptămână, maxim două.  Evident, dacă ea persistă, este nevoie să consultăm un specialist. În schimb, putem totuși, pentru prima etapă, să fim blânzi cu noi și să zicem” OK, astăzi îmi este un pic greu. Este în regulă astăzi să nu am chef. Asta nu înseamnă că nu o să fiu prezentă la muncă. Dar este în regulă și  accept că azi nu sunt în cea mai bună formă a mea”

Ajută  să avem 2-3 zile în care să ne aducem toate gândurile înapoi acasă

Pentru anxietatea post vacanță, vitaminele ajută?   Ne păcălim un pic cu dulciuri, cu înghețată? Ce ne sfătuiește psihologul?

Ei bine, psihologul n-o să spună dacă este bine sau nu să luăm vitamine.  Consider că asta ar trebui să fie părerea medicului. Însă corpul nostru reușește să se autoregleze atâta timp cât primește odihnă, mâncare de calitate și acele momente de liniștire și de relaxare.

Adică vorbim despre un somn suficient de lung, despre capacitatea de a ne deconecta de lucrurile care se întâmplă la serviciu. Când reușim să facem această separare, de momentele “acum sunt cu degetele în priză, acum sunt în repaus”, corpul reușește să se autoregleze.

Cei mai mulți facem această greșeală: astăzi ne-am întors din vacanță și mâine suntem la job. Aproape că nici nu apucăm să ne desfacem bagajele. Este indicat ca între revenirea din vacanță și întoarcerea la job să existe măcar un 2-3 zile pentru readaptare?

Cuvinte cheie