Tragi un pui de somn în timpul zilei? Sfaturile specialiștilor pentru a deveni un „expert al somnului”

Tragi un pui de somn în timpul zilei? Sfaturile specialiștilor pentru a deveni un „expert al somnului”

Cafeaua nu poate înlocui un pui de somn. Cea mai bună este cea băută dimineața, dar pe măsură ce trece ziua, nivelul nostru de energie poate scădea. Astfel, s-ar putea să avem nevoie de o a doua sau o a treia cafea în timpul zilei.

Un pui de somn este „ca un drog pentru îmbunătățirea performanței”. FOTO: Shutterstock
Un pui de somn este „ca un drog pentru îmbunătățirea performanței”. FOTO: Shutterstock

Un pui de somn este „ca un drog pentru îmbunătățirea performanței”, a declarat Jade Wu, psiholog și cercetător în domeniul somnului la Universitatea Duke. Somnul vă poate ajuta să gândiți mai clar, să reacționați mai rapid, să vă îmbunătățiți starea de spirit și să vă îmbunătățiți memoria, a spus ea.

Dar un somn bun este la fel de mult artă cât și știință și poate necesita ceva practică pentru a fi stăpânit. Dacă lucrați de acasă sau dacă puteți găsi un spațiu liniștit la birou, sau chiar dacă oportunitățile de somn sunt limitate la sfârșit de săptămână sau în zilele libere, merită să experimentați un somn la amiază, spun experții, potrivit New York Times. 

Cum să devii un „expert al somnului”

Cronometrați-vă 

Cel mai bun moment pentru a trage un pui de somn este la aproximativ șase până la opt ore după ce vă treziți dimineața, a declarat Sara Mednick, profesor de științe cognitive la Universitatea din California, Irvine.

Există o „scădere circadiană naturală” la începutul și până la mijlocul după-amiezii, a spus Dr. Wu, deoarece nivelurile hormonului de stres cortizol și alte semnale care ne ajută să ne menținem în alertă încep să scadă atunci.

Aveți grijă să nu dormiți prea târziu în timpul zilei sau pentru prea mult timp, mai ales dacă vă luptați cu insomnia, a spus Dr. Wu: „Este ca și cum ai mânca un desert foarte mare înainte de cină – îți va diminua pofta de mâncare”.

Mențineți așteptările la un nivel scăzut

S-ar putea să nu adormiți cu adevărat în timpul siestelor – sau cel puțin să nu credeți că ați adormit – și asta este în regulă, a spus Dr. Mednick. Suntem adesea „oarecum conștienți” în primele etape ale somnului, a spus ea, dar „este totuși o odihnă bună”.

Ea a subliniat un studiu recent care a constatat că deraparea în cel mai ușor stadiu al somnului – un fel de zonă crepusculară în care mintea ta se plimbă într-un mod oniric – chiar și pentru un minut în timpul unui pui de somn de 20 de minute a generat mai multă creativitate și o mai bună rezolvare a problemelor la adulții.

Simțiți-vă confortabil

Așezați-vă într-un loc liniștit, unde este puțin probabil să fiți întrerupt și puneți-vă telefonul pe modul avion, a spus Dr. Wu. Dacă sunteți suficient de norocos să aveți un birou sau acces la o cameră de somn, luați în considerare păstrarea unei perne, a unei măști pentru ochi și a unor dopuri pentru urechi la locul de muncă, a declarat Jessica Payne, profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame.

Cuvinte cheie