Un sport pentru cei din familie, cu multe beneficii asupra sănătății: Alergarea lentă

Alergarea lentă este un sport simplu și accesibil pentru cei din familie, indiferent de vârsta lor.

 

Alergarea lentă este cel mai eficient mod de a slăbi și a-ți menține sănătatea organismului. Acest jogging lent este o abordare fără durere a alergării și poate ajuta la arderea caloriilor într-un ritm rapid și chiar la prevenirea diabetului zaharat de tip 2.

 

1. Care sunt beneficiile alergării lente

Prin acest sport în primul rând te distrezi și petreci mai mult timp cu familia. Această metodă este apreciată de cei care o practică, pentru că oferă multe avantaje și anume:

 

A alerga încet poate însemna a alerga mai mult

Prin jogging lent corpul se încălzește încet, iar asta este important înainte de orice sport sau antrenament. Prin alergare moderată se crește ușor temperatura corpului.

Îmbunătățirea sănătății

Acest sport te ajută să-ți îmbunătățești sănătatea. Alergarea oferă beneficii fizice, dar și psihice. Poți alerga pe orice vreme, astfel îți crești și rezistența corpului la factorii de frig.

Prin alergare faci și un exercițiu de gimnastică respiratorie.

Se spune că alergarea lentă trebuie să fie cât mai îndelungată, pentru că astfel și efectul ei de vindecare asupra organismului este mai mare. Indicat este să alergi mai puțin la început, dar treptat, cu trecerea timpului, să crești durata alergării. Este bine să nu forțezi organismul pentru că efortul prea mare îți poate face rău.

Poți face o alergare dimineața pentru înviorarea corpului și o alergare seara, pentru a scăpa de stres, de tensiunea acumulată pe parcursul zilei.

 

Spre deosebire de alte programe de fitness, alergarea lentă oferă multe beneficii:

  • Îmbunătățește sănătatea inimii și a plămânilor
  • Induce o stare de bine
  • Crește imunitatea organismului
  • Este o modalitate simplă de rămâne a sănătos
  • Normalizează activitatea sistemului cardiovascular
  • Este o experiență plăcută și chiar distractivă.

Pierderea în greutate

Alergarea lentă ajută organismul să scape de multe boli și în plus combate obezitatea. Prin jogging se obțin o serie de avantaje:

  • Se diminuează țesutul adipos și se poate pierde în greutate
  • Se stimulează metabolismul
  • Se crește consumul de energie
  • Se pun mușchii în mișcare, mai ales pe cei ai coapselor, feselor, gambelor
  • Se ard mai multe calorii într-un timp mai scurt
  • Corpul lucrează mai mult și se diminuează depozitele de grăsime.

După cum se știe, se poate slăbi prin mai multe sporturi. Totuși niciunul nu este atât de simplu ca jogging-ul lent. Acest stil de sport este eficient în eliminarea kg în plus, mai ales a colăceilor din jurul taliei.

Alergatul prea repede nu este potrivit pentru a scăpa de obezitate, cel mai bun este jogging-ul lent. Prin alegerea acestui stil de alergare se pierde activ din numărul mare de calorii și se consolidează și musculatura corpului.

Pentru o slăbire mai rapidă este important să se controleze și apetitul alimentar. Se spune că prin sport crește pofta de mâncare, pentru că organismul consumă calorii și apoi are nevoie de hrană. Dacă se ține și o dietă corectă (ce presupune renunțarea la dulciuri, grăsimi, produse tip fast-food, produse de patiserie), se poate scădea în greutate.

Pentru ca organismul să slăbească, să consume din țesutul adipos, trebuie ca asta să fie principala lui sursă de energie. Prin urmare, nu trebuie mâncat mult înainte de a alerga. De asemenea, nu este indicat să se alerge pe stomacul gol.

Detoxifierea organismului

Conform studiilor științifice, prin alergare se elimină excesul de toxine din organism, dar și de grăsimi. Prin faptul că este îmbunătățit și metabolismul, organismul va asimila mai bine nutrienții din alimente și astfel crește starea de bine și de sănătate.

 

Alergatul lent este o metodă excelentă pentru a slăbi și un sport foarte sigur. Dacă se practică în mod regulat, atunci alergarea lentă produce o scădere semnificativă în greutate și astfel se poate scăpa și de obezitate.

Îmbunătățirea funcției creierului

Conform unui studiu din 2018, realizat de cercetători, alergarea timp de 30 de minute poate îmbunătăți funcția creierului, ajută la procesarea informațiilor. Alergarea îmbunătățește performanța, reduce numărul de distrageri ale atenției, crește puterea de concentrare în rezolvarea problemelor.

Acest tip de alergare lentă este practicat de sportivii amatori și profesioniști pentru că ei consideră că îi ajută în recuperarea țesutului muscular. Există studii care sugerează că oamenii ce aleargă după antrenamentul sportiv, deci într-o stare de oboseală moderată, au capacitatea de a face și acest efort, care se pare că i-ar putea ajuta în recuperare. Cercetătorii au spus că alergarea lentă îi ajută și la arderea grăsimilor, la antrenarea mușchiului inimii, la stimularea mitocondriilor și creșterea capacității de a furniza mai mult oxigen mușchilor.

2. Alte avantaje oferite de alergarea lentă

Cei care optează pentru jogging lent au si aceste avantaje:

  • Își vor îmbunătăți treptat tehnica de alergare
  • Deși la început vor alerga mai puțin, pe trasee scurte, cu timpul vor reuși să parcurgă și distanțe mai mari fără oprire
  • Vor dobândi o rezistență fizică mai bună și în timp vor face și un jogging mai rapid
  • Vor avea o stare de spirit excelentă, vor fi mai veseli.

Acest sport este practicat și de persoanele în vârstă, care vor să ducă un stil de viață activ, deoarece acesta reprezintă o plimbare în aer liber. Oameni care practică acest jogging lent vor simți beneficiile lui imediat.

Cel mai important element care ține de echipamentul de jogging este reprezentat de încălțări. Acestea trebuie să fie cât mai confortabile, de bună calitate.

Programul de alergare

Pentru a nu forța organismul este bine să se urmeze un program de alergare. Asta înseamnă să se alerge dimineața și seara, sau în timpul liber. Pentru o persoană începătoare se recomandă alergarea lentă cu pauze. Când apare acea stare de oboseală, trebuie mers la pas. În acest mod, efortul nu va fi excesiv, corpul se va relaxa puțin, dar se va produce o creștere ușoară a ritmului cardiac, a rezistenței organismului.

În mod normal, se aleargă 10 minute, apoi se face pauză. Dacă este prea obositor, trebuie redus ritmul, mai ales când corpul nu este obișnuit cu acest sport.

 

Se poate urma un program zilnic de alergare, precum urmează: se face încăzire 10 minute, se alergă lent 10 minute, apoi se face o pauză de 5 minute. Acest antrenament se repetă de 4-5 ori. După o săptămână se poate crește timpul de alergare la 15 minute.

Sperăm că acest articol va convinge mulți oameni să se apuce de alergat, de acest sport relaxant, realizat într-o manieră lentă, accesibilă oricui. Prin alergare, oamenii pot face un prim pas spre un stil de viață mai activ și mai sănătos.

Cuvinte cheie