Despre încălzirea în pardoseală, etape şi provocări, dar mai ales despre beneficii

 

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/modern-living-room-interior-with-furniture-at-home-6436746/

Încălzirea prin pardoseală este una din cele mai ingenioase soluţii de încălzire, foarte eficiente şi inovatoare, pentru obţinerea unui mediu confortabil din punct de vedere termic pentru birouri şi locuinţe. Acest sistem de încălzire este din ce în ce mai des întâlnit în locuinţele românilor, graţie avantajelor pe care le aduce.

Pe lângă utilitatea unei centrale termice, caracteristicile şi avantajele acestui tip de încălzire se bazează şi pe confort, pe estetică plăcută, pentru că nu mai sunt necesare radiatoarele, dar şi pentru un consum mai mic. Căldură de la sistemul de încălzire se degaja uniform, iar în ceea ce priveşte consumul, acesta este cu 40% mai mic decât instalaţiile tradiţionale.

Încălzirea prin pardoseala sau încălzirea de jos în sus, potrivită pentru orice locuinţă şi orice tip de consumator

Încălzirea prin pardoseala nu necesită montarea de radiatoare, fiind extrem de natural, sănătos, pentru că încălzirea corpului uman de la picioare în sus este foarte confortabilă, mai ales pe timp de iarnă, când distribuţia optimă a temperaturii este foarte importantă. Graţie acestui sistem de încălzire, care nu ridică praful, ambientul este foarte plăcut, iar sănătatea proprietarilor este protejată din toate punctele de vedere.

Aşadar, încălzirea prin pardoseala se potriveşte în urmataorele situaţii:

  • în locuinţele noi sau vechi bine izolate;
  • în construcţiile de tip clădiri de birouri în care se pune accent pe confortul angajaţilor şi pe spaţiul creat;
  • în construcţiile noi în care se montează sisteme de încălzire de tip centrale pe gaze.

Principiul de funcţionare al unui sistem de încălzire în pardoseala se bazează pe:

  • suprafaţa radiantă, pardoseala în care vor fi amplasate ţevile prin care trece agentul termic;
  • sistemul de control şi de alimentare care include senzori, pompe de recirculare, termostate, vas de expansiune;
  • sursa de căldură, reprezentată de centralele pe gaze şi pe combustibili solizi sau pompe de căldură.

Ce presupune încălzirea prin pardoseală cu agent termic?

Încălzirea prin pardoseala cu agent termic este o soluţie ideală de încălzire a locuinţei, care, o dată implementată, asigura transmiterea căldurii în mod uniform prin tuburile montate în sapă de beton a pardoselii. Căldură de propagă ulterior în toată locuinţa sau în toată încăperea şi are o eficienţă maximă.

Sistemele de încălzire prin pardoseala ce folosesc apă sunt foarte avantajoase din punct de vedere al energiei utilizate, comparativ cu sistemele clasice. Concret, agentul termic este încălzit la o temperatură de maxim 50 de grade, faţă de sistemele clasice care încălzesc apă până la 60 de grade. Acest tip de încălzire poate fi deservită de boilere, pompe de căldură, dar şi de sisteme solare.

Cum se montează încălzirea prin pardoseală?

Sistemele de încălzire prin pardoseala se montează în câţiva paşi simpli. Este necesară verificarea iniţială a compartimentărilor interioare, cu condiţia ca oamenii să cunoască mărimea camerelor. De asemenea, echipa care instalează sistemul trebuie să aibă acces la toate informatile necesare, pentru a şti câte şi ce materiale se vor folosi.

Ulterior, se montează casetele pentru distribuitor, care permit evacuarea aerului din tuburi, se montează serpentinele de încălzire şi se trece la umplerea instalaţiei. Ultimii paşi sunt reprezentaţi de efectuarea probei de presiune şi punerea în funcţiune a instalaţiei de încălzire.