Diferența între zahărul vanilat și zahărul vanilinat. De ce au culori diferite?

În prag de sărbători căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim, iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
Diferențe între zahărul vanilat și cel vanilinat Foto: Dr. Oetker
Diferențe între zahărul vanilat și cel vanilinat

Este vorba despre același produs? Bineînțeles că nu! Deși numele pot fi similare, pachetele conțin două produse foarte diferite.

Diferența este dată de gust, culoare și mai ales de preț. Până și modul de obținere este unul diferit.

Zahărul vanilat este obținut din extractul de vanilie, iar zahărul vanilinat – din vanilină.

Zahărul vanilat este obținut din batoanele de vanilie, deci este un produs natural. Este utilizat în principal în rețetele de prăjituri, dar este și un excelent aromatizant pentru produsele de patiserie gata preparate. Dacă ne uităm pe plic, observăm că are ca ingrediente zahărul și vanilia. Planta de vanilie face parte din familia orhideelor, existând doar trei plante care poartă fructe care ne dau vanilie.

Zahărul vanilinat este cel mai simplu înlocuitor al zahărului vanilat. Vanilina este principalul compus aromatic găsit în păstăile de vanilie ale orhideei de vanilie, fiind un produs sintetic obținut prin procesare în fabrică. Sunt cristale, cunoscute sub numele de glazură de vanilie, care se formează pe suprafața păstăilor. Aroma artificială, care nu este inferioară aromei naturale de vanilie, este utilizată în industria alimentară, cosmetică și farmaceutică și este considerată inofensivă pentru sănătate.

Un plic de zahar vanilinat conține zahăr și aroma etilvanilină, care nu este toxică și are o aromă sintetică de vanilie, de aproape trei ori mai mare decât puterea de aromatizare a vanilinei.

Două plicuri de zahăr vanilat sunt echivalente cu un plic de zahăr vanilinat, care are o aromă mult mai intensă”, precizează unul dintre producători.

În timp ce zahărul vanilat are o culoare maro deschis sau auriu datorită păstăilor de vanilie, zahărul vanilinat este pur și simplu alb.

Fiind un produs natural, zahărul vanilat este mult mai scump decât zahărul vanilinat, care este un produs sintetic. Un pliculeț de zahăr vanilinat, de 8 grame, costă 60 bani, în timp ce un plic de zahăr vanilat, cu același gramaj, este de peste 4 ori mai scump, costând 2,5 lei.

Cuvinte cheie