Este astrologia reala?

In unele moduri, astrologia poate parea stiintifica. Foloseste cunostinte stiintifice despre corpurile ceresti, precum si instrumente stiintifice de sunet, cum ar fi diagramele de stele. Unii oameni folosesc astrologia pentru a genera asteptari despre evenimentele viitoare si personalitatile oamenilor, la fel cum ideile stiintifice genereaza asteptari.

Si unii sustin ca astrologia este sustinuta de dovezi – experientele oamenilor care simt ca astrologia a lucrat pentru ei. Dar chiar si cu aceste capcane ale stiintei, este astrologia intr-adevar o modalitate stiintifica de a raspunde la intrebari?

Te poate ajuta in vreun fel horoscopul?

Pentru cele mai utile informatii despre horoscop, intra pe horoscop foxi.ro. Astrologia foloseste un set de reguli despre pozitiile relative si miscarile corpurilor ceresti pentru a genera previziuni si explicatii pentru evenimentele de pe pamant si trasaturile de personalitate umana.

De exemplu, unele forme de astrologie prevad ca o persoana nascuta imediat dupa echinoxiul de primavara este deosebit de probabil sa devina antreprenor. Horoscopul se bazeaza pe astrologie si produce aceleasi efecte. Te poate ajuta in situatii de viata confuze, oferindu-ti ghidarea de care ai nevoie pentru a lua cele mai bune decizii.

Utilizeaza idei testabile?

Unele asteptari generate de astrologie sunt atat de generale incat orice rezultat ar putea fi interpretat ca indeplinirea asteptarilor. Daca este tratata in acest fel, astrologia nu poate fi testabila. Cu toate acestea, unii au folosit astrologia pentru a genera asteptari foarte specifice care ar putea fi verificate in urma rezultatelor din lumea reala.

De exemplu, conform astrologiei, semnul zodiacal are un impact asupra capacitatii de a comanda respect si autoritate. Deoarece aceste trasaturi sunt importante in politica, ne-am putea astepta ca, daca astrologia a explicat cu adevarat personalitatile oamenilor, oamenii de stiinta ar avea mai multe sanse de a avea semne zodiacale cum astrologii descriu ca fiind „favorabile” fata de stiinta. Mai multe lucruri interesante despre astrologie afli si de pe edestin.

Se bazeaza pe dovezi?

In cele cateva cazuri in care astrologia a fost utilizata pentru a genera asteptari testabile si rezultatele au fost examinate intr-un studiu atent, dovezile nu au sprijinit validitatea ideilor astrologice. Aceasta experienta este comuna in stiinta – oamenii de stiinta adesea testeaza idei care se dovedesc a fi gresite. Cu toate acestea, unul dintre semnele distinctive ale stiintei este ca ideile sunt modificate atunci cand sunt justificate de dovezi. Astrologia nu si-a schimbat ideile ca raspuns la dovezile contradictorii.

Horoscopul

Multe predictii astrologice apar in ziare – nu in locuri unde vor fi examinate de comunitatea stiintifica. Impartasirea constatarilor si evaluarea critica a rezultatelor altora nu sunt parti integrale ale astrologiei practicante. Un astrolog poate merge intreaga cariera si nu poate prezenta constatari la o intalnire stiintifica sau sa publice un singur articol.

Atunci cand astrologii publica, aceste articole nu sunt, de obicei, revizuite sau publicate in locuri unde vor fi critic examinate de comunitatea stiintifica. Studiile stiintifice care implica astrologia s-au oprit dupa ce au avut loc in nenumarate randuri si nu au stabilit validitatea ideilor astrologice. Pana in prezent, nu exista cazuri documentate de astrologie care contribuie la o noua descoperire stiintifica.